Fantastiske afkast fra årets start

Januar måned viste sig at være en historisk god måned for alverdens investorer. Der har været høje afkast at hente på stort set alle typer af investeringer, og i PFA alene er det lykkedes at skabe et afkast på hele 11 mia. kr. i januar måned.

Drivkraften bag de gode afkast har især været det opkøbsprogram, som Den Europæiske Centralbank (ECB) har sat i værk. Centralbanken vil frem til september 2016 opkøbe obligationer for 8000 mia. kr.

Det skal pumpe penge ud i den trængte europæiske økonomi for igen at få sat gang i hjulene, og det har markederne taget godt imod. Det fortæller chefstrateg i PFA Pension Henrik Henriksen.

”Vi har fået høje afkast på både statsobligationer, kreditobligationer og aktier. Man må sige, at reaktionen på opkøbsprogrammet fra ECB har været markant, især i Europa. Aktiekurserne er steget med 7 pct. i Europa i januar. Det til trods for at der er masser af udfordringer for markederne som f.eks. en intensivering af kamphandlingerne i Ukraine og et græsk valg, der giver hovedbrud i eurozonen,” fortæller Henrik Henriksen.

ECB viser handlekraft
Chefstrategen mener, at ECB viste sig at være mere handlekraftig end, hvad mange investorer havde forventet, da man valgte at støtte den europæiske økonomi med det massive opkøbsprogram. Det var præcis, hvad der skulle til for at vende stemningen på markederne.

”Den kraftige kursreaktion afspejler et stemningsskifte blandt investorer, der fra årets begyndelse godt kunne se argumenterne for et europæisk opsving, men belært af erfaringen indtog holdningen: ”Show me the money”, og det var netop det, ECB gjorde,” siger han.

Ifølge Henrik Henriksen skal man som investor dog ikke forvente, at afkastfesten fra januar kan fortsætte i samme tempo resten af året.

”Når vi ved udgangen af 2015 ser tilbage på året, vil vi ganske givet kunne konstatere, at en betydelig del af årets afkast blev skabt i januar måned, der gav enestående høje afkast. Vi tror stadig på positive afkast i resten af 2015, men det bliver i et noget mere afdæmpet tempo,” siger han.