Stadig stor sult på aktier

Aktiemarkedet har vist sig særdeles robust overfor dårlige nyheder de seneste år, og investorerne er stadig sultne på aktier. Det er til trods for, at udfordringerne for aktiemarkedet har været til at få øje på i de seneste år.

Europa kom først ud af recession i 2013, og vækstmomentum er svækket hen over sommeren ikke mindst pga. konflikten mellem Rusland og Vesten.  Fed har i løbet af i år gradvist afviklet sit program for køb af obligationer og varsler rentestigninger i 2015. En ny kinesisk ledelse har indledt reformer og er mindre tilbøjelig til at stimulere væksten end den tidligere, hvilket har skabt frygt for hård landing. Generelt er væksttempoet gået ned i vækstøkonomierne, og der er geopolitisk uro i Mellemøsten.

Ikke desto mindre befinder vi os i den femte længste aktieoptur siden 1970. Der er gået over to år og mere end 600 handelsdage, siden globale aktier oplevede en korrektion på 10 pct. eller derover.

Hvordan ser man så, at opturen nærmer sig sin afslutning? Typisk ved, at der er tydelige tegn på, at økonomien er ophedet, men det er ikke tilfældet netop nu. Alternativt ved, at aktiemarkedet bliver stadig mere uroligt, og at man ser en række hyppige bevægelser op og ned i globale aktiekurser på plus eller minus 5 pct. Men heller ikke på den front er der endnu uro at spore. Det er over et halvt år siden, at globale aktier har oplevet en korrektion på 5 pct. i den ene eller anden retning.

Investorerne bliver på aktiemarkedet
Et aktiemarked kendetegnet ved få og små korrektioner som nu, afspejler en stor appetit hos investorerne på at købe aktier på tilbagefald, senest illustreret omkring konflikten i Ukraine i foråret og sommeren. Europæiske aktier faldt ganske vist kraftigt, men amerikanske aktier var stort set upåvirkede, og asiatiske aktier reagerede i en periode endda positivt. Det vidner om, at investorerne har reageret på den russiske uro ved at blive i aktiemarkedet. Mange af de investorer, der solgte europæiske aktier, købte asiatiske i stedet.

Vi fortsat tror, at aktiemarkedet og risikofyldte aktiver befinder sig i en opadgående retning. Næste større test af aktiemarkedet bliver formentlig, når Fed strammer skruen og signalerer, at den første renteforhøjelse er kommet tættere på. Da Fed strammede retorikken i maj 2013 og varslede en aftrapning af obligationskøb, faldt de globale aktier med knap 8 pct. på halvanden måned.