Markedskommentar: Kinas valutafinte kan ændre global pengepolitik

Kina har sendt chokbølger gennem finansmarkederne ved at give den kinesiske valuta, yuan, et drag over nakken med en devaluering over de seneste to dage på samlet 3,5%. Det giver grund til panderynker bl.a. i USA, hvor Den amerikanske centralbank (Fed) kan blive tvunget til at ændre sine planer for pengepolitikken.

Det fortæller seniorstrateg i PFA Pension Rasmus Pilegaard.

”De nye toner fra Beijing kan få indflydelse på Feds planer om en kommende renteforhøjelse. Især hvis den igangværende svækkelse af den kinesiske yuan spreder sig til de omkringliggende lande. En svagere kinesisk valuta svækker USA’s konkurrenceevne overfor Kina, og en styrkelse af dollaren over for de asiatiske valuter kan derfor dæmpe den amerikanske inflation yderligere og tvinge Fed til at holde renten i bund i længere tid,” siger Rasmus Pilegaard.

Seniorstrategen mener, at devalueringen af den kinesiske valuta er et modsvar fra Kina på den meget lempelige pengepolitik, som både USA, Japan og Europa har ført i årene efter finanskrisen.

”Ved at devaluere yuanen melder Kina klart ud, at de ikke ønsker at tage tæskene fra den valutakurspolitik som japanerne og europæerne indirekte fører gennem centralbankernes opkøbsprogrammer, og som amerikanerne selv startede umiddelbart efter den finansielle krise,” siger Rasmus Pilegaard.

I aktiemarkedet har den svækkede yuan i første omgang sendt kursene på de toneangivne indeks ned med over 3%. Hårdest går det ud over aktier i virksomheder, som konkurrerer direkte med kinesiske virksomheder, eller som har en stor eksport til Kina, da deres konkurrenceevne nu står svækket tilbage.

På længere sigt mener Rasmus Pilegaard dog, at udviklingen kan ende med at blive positiv for aktiemarkederne.

”Den svækkede yuan kan tvinge verdens store centralbanker til at fortsætte den lempelige globale pengepolitik endnu længere med lave renter og gunstige vilkår for virksomhederne til følge. I sidste ende afhænger det dog af, om det lykkes kineserne at kickstarte væksten uden at slå bunden helt ud af valutakursen. En hård opbremsning af den kinesiske vækst har i lang tid været den helt store risiko på de globale markeder,” siger seniorstrategen.