Kinesisk valutauro og faldende oliepris kan udskyde renteforhøjelse

Markedskommentar: Usikkerheden om den økonomiske vækst i Kina har den seneste uge forplantet sig i de finansielle markeder verden over og sendt råvarepriserne ned. Morgenens skuffende tal for den kinesiske fremstillingssektors forventninger til væksten bidrog yderligere til usikkerheden omkring væksten i verdens største udviklingsøkonomi.

Den stigende usikkerhed kan få betydning for, hvornår Den amerikanske centralbank (Fed) hæver renten. Det vurderer seniorstrateg i PFA Pension Rasmus Pilegaard.

”De kinesiske PMI-tal (Purchasing Managers Index) for august er væsentligt lavere end forventet og ikke noget, der signalerer en accelererende vækst. Meget tyder på, at den kinesiske økonomi er på vej ned og ikke op i gear. Dagens skuffende tal skal dog holdes op mod forrige måneds pæne PMI-tal for servicesektoren, som udgør en stigende andel af økonomien i takt med, at Kina gradvist omstiller sig mod en mere serviceorienteret og mindre fremstillingsorienteret økonomi,” siger seniorstrategen. 

Det kinesiske PMI-indeks faldt til 47,1, hvilket er det laveste siden marts 2009. Når PMI er under 50, er der tale om forventninger til en lavere vækst i fremstillingssektoren fremover.

Usikkerheden om væksten i Kina og hvornår kineserne igen vil devaluere yuanen har påvirket valutaerne i emerging markets økonomier som Rusland, Sydafrika og de sydamerikanske lande. Også et land som Tyrkiet er blevet kraftigt ramt, forklarer seniorstrategen.

”Hvis kineserne vælger, at understøtte væksten gennem yderligere lempelser i pengepolitikken – fx via rentenedsættelser og lavere reservekrav til bankerne – kan det potentielt få positiv effekt på markederne. Vælger de derimod at devaluere yuanen væsentligt mere, vil usikkerheden i de globale markeder givetvis øges,” siger Rasmus Pilegaard. 

Renteforhøjelse kan blive udskudt til slutningen af året

Siden det sidste møde i Fed har emerging markets i gennemsnit devalueret deres valutaer med 3,5 pct. i forhold til dollaren, og Kina har devalueret deres valuta med 3 pct. Olieprisen er faldet med 12 pct. Der er altså med andre ord sket meget siden centralbankens sidste møde. Det har leveret yderligere materiale til dem i Fed, der har en mere forsigtig tilgang til pengepolitikken og som ønsker mere konkrete tegn på stigende inflationspres, før renten hæves.

”Man kan stille spørgsmålstegn ved, om Fed vil begynde at hæve renten i dette miljø. Referatet fra det seneste møde viste, at de fleste medlemmer af Fed’s styrelsesråd ønskede at se yderligere tegn på, at væksten var robust nok til at presse inflationen op, før renten skulle hæves. Usikkerheden på de finansielle markeder og de faldende oliepriser har ikke gjort den beslutning lettere. Sandsynligheden for, at Fed udskyder den første renteforhøjelse siden 2006 yderligere henimod slutningen af 2015 er dermed øget i denne uge,” slutter Rasmus Pilegaard.