Markedskommentar: Kongetal kan give medvind til aktiemarkederne

Den amerikanske jobrapport, som ofte kaldes kongen af nøgletal, offentliggøres senere i dag dansk tid. Hvis jobrapporten viser en pæn fremgang i jobskabelsen i USA, kan det give et pænt skub opad til de internationale aktiemarkeder. Det vurderer chefstrateg i PFA Pension Henrik Henriksen.

”Får vi en god jobrapport med et par hundrede tusinde nye job eller mere, vil markederne tage det som udtryk for, at den amerikanske økonomi fortsat er i god form, og at der er fornuftig gang i væksten. Det kan have en positiv effekt på aktiemarkederne og for optimismen på globalt plan, så det er et tal, som markederne vil kigge meget efter,” siger Henrik Henriksen.

Rapporten ventes at vise, at arbejdsløsheden i USA er faldet fra 5,3 til 5,2 pct. i august. Sker det, vil rapporten være en god nyhed for investorerne, som efter de seneste ugers kraftige aktieturbulens i disse dage kigger med lys og lygte efter gode nøgletal fra de store økonomier.

Renteforhøjelse i slutningen af året

En god jobrapport vil dog næppe give anledning til en renteforhøjelse i USA i denne måned, fordi der stadig er usikkerhed hos investorerne omkring kinesisk økonomi, og fordi der fortsat føres en lempelig pengepolitik i Europa.

”Der er stadig stor uro på markederne efter den kinesiske aktiekrise, hvor kineserne bl.a. nedskrev deres valuta. Desuden sænkede præsidenten for Den Europæiske Centralbank (ECB), Mario Draghi, forventningerne til inflation og vækst i Europa på gårsdagens møde i ECB. Den amerikanske centralbank (Fed) vil have vanskeligt ved at hæve renten i en situation med så meget uro på de finansielle markeder, og derfor vurderer jeg ikke, at vi får en renteforhøjelse her i september,” forklarer Henrik Henriksen. 

Chefstrategen forventer, at vi skal henimod slutningen af 2015, før Den amerikanske centralbank begynder at hæve renten. Onsdagens ADP-rapport fra USA, som er forløberen for den toneangivende amerikanske jobrapport, viste en stigning på 190.000 nye amerikanske job i august, hvilket var lidt mindre end forventet. Skuffer selve jobrapporten i eftermiddag dansk tid, kan det give yderligere fald på det i forvejen usikre aktiemarked.

”Hvis vi får en svag jobrapport, tror jeg, det vil puste til nervøsiteten i markederne, fordi investorerne stadig er usikre. De er nok blevet lidt mere optimistiske på grund af de seneste kursstigninger, men der er stadig usikkerhed om, hvad der sker i fx Kina og på emerging markets,” slutter chefstrategen.