Markedskommentar: Kinesiske stimulanser kan bremse aktiekrise

Selvom der fortsat er usikkerhed om udsigterne til væksten i verdens næststørste økonomi, er der grund til at tro, at kineserne stadig kan stabilisere deres økonomi og dermed give de internationale aktiemarkeder et tiltrængt skub opad. Sådan lyder vurderingen fra seniorstrateg i PFA Pension Rasmus Pilegaard.

”Der er grund til at følge de kinesiske myndigheders ageren i den kommende tid, efter at de store kursfald på de kinesiske aktiemarkeder og svage nøgletal pustede til frygten for, at Kina var på vej mod en brat opbremsning af væksten. Der er dog tegn på, at bekymringen er lidt overgjort, og at tidligere og kommende indgreb vil virke stabiliserende de kommende kvartaler, hvilket er godt for de globale aktiemarkeder,” siger Rasmus Pilegaard.

Han henviser til, at de første tegn på stabilisering allerede er set i den foregående uge på flere asiatiske børser. De seneste tal for den kinesiske fremstillingsindustri viste en lavere vækst end ventet i industriproduktionen, om end lidt højere end den foregående måned. Bedre går det på det vigtige kinesiske boligmarked og i servicesektoren. Investorerne følger dog fortsat nøgletallene for kinesisk økonomi nøje.

”Den lavere vækst i fremstillingssektoren opvejes delvist af en stabil fremgang i servicesektoren, hvilket ses af en forholdsvis høj tillid i sektoren samt i BNP-tallene for første halvår af 2015. Endelig er der håb om, at boligmarkedet igen vil bidrage positivt til væksten. De seneste data viser, at antallet af solgte boliger er stigende, og det er vigtigt, fordi ejendomssektoren udgør ca. 20 % af de kinesiske investeringer,” forklarer seniorstrategen.

Selvom den kinesiske økonomi har brug for stimulanser, er det ikke lige meget, hvilker redskaber Den Kinesiske Centralbank eller myndighederne tager i brug. Hvis landet begynder at devaluere sin valuta yderligere, kan det nemlig gå ud over vækstmulighederne i Vesten.

Frygt for kinesisk devaluering


”En kilde til bekymring er, hvorvidt kineserne på et senere tidspunkt vil gribe til devalueringsvåbnet, hvis væksten fortsætter med at bremse op. Det kan få vidtrækkende konsekvenser for den globale konkurrencesituation og samtidig presse den allerede lave inflation i de vestlige lande endnu længere ned,” siger Rasmus Pilegaard.

Han tilføjer, at det fremadrettet virker mest sandsynligt, at kineserne med succes vil fortsætte med at benytte traditionelle tiltag i form af lavere renter og reservekrav samt offentlige investeringer til at stimulere økonomien de kommende kvartaler. På den lange bane er der flere risikomomenter:

”På længere sigt er jeg dog bekymret for, at de seneste års overinvestering har skabt et større produktionsapparat end efterspørgslen kan bære. Det udmønter sig i faldende produktionspriser. Så længe kineserne ikke begynder at restrukturere eller afvikle det overskud, er der risiko for, at Kina eksporterer deflationen til resten af verden,” afslutter Rasmus Pilegaard.