Markedskommentar: Derfor holder centralbanken i USA renten i ro

Den amerikanske centralbank (Fed) fastholder den rekordlave rente på morgendagens møde i centralbanken. Der forventer seniorstrateg i PFA Pension Rasmus Pilegaard. På trods af, at der længe har været udsigt til en rentestigning fra Fed, har en række faktorer tvunget centralbanken til at genoverveje situationen.

”Inflationen er stadig for lav, og udsigterne til, at den kommer til at stige, er ikke blevet bedre over den seneste tid. Netop forventningen om stigende inflation skulle være en af de væsentligste årsager til at hæve renten. Derudover er dollaren styrket siden juli, og det lægger et låg både på inflationen og eksporten i USA,” siger Rasmus Pilegaard og tilføjer:

”Vi mangler desuden nogle solide lønstigninger i USA. Der er endnu ingen konkrete tegn på, at den faldende arbejdsløshed er begyndt at presse lønningerne op i et meningsfyldt omfang, og det ender igen i historien om lav inflation, fordi lønmodtagerne ikke får flere penge mellem hænderne.”

Sidst men ikke mindst har den stigende bekymring om udviklingen i Kina og de voldsomme bevægelser på de finansielle markeder skabt panderynker hos Fed med centralbankchef Janet Yellen i spidsen.

”Udsigterne i den globale økonomi er noget mere usikre nu, end de var for et par måneder siden. Vi har hele uroen omkring Kina og en række andre udviklingslande, hvor økonomierne er skrøbelige. Ved at hæve renten i USA risikerer man at komme til at puste til ilden og igen skabe panik i markederne, og det er nok en væsentlig årsag til, at man lige ser tiden an,” siger seniorstrategen.

Rasmus Pilegaard mener dog fortsat, at det klør i fingrene på Janet Yellen for at sætte renten op. Derfor vil hun holde alle muligheder åbne for at hæve renten senere i år, hvis den som ventet bliver holdt i ro i morgen.

”Ser vi alene på USA, er der en robust indenlandsk vækst. Derfor kan man sagtens argumentere for at renterne skal op. Usikkerheden på markederne er bare så stor lige nu, at Fed med en rentestigning risikerer at måtte stille sig op i rækken af centralbanker, der siden finanskrisen har hævet renten blot for at være nødsaget til sætte den ned igen kort efter,” siger Rasmus Pilegaard.