Markedskommentar: Solidt kongetal i vente fra USA

Amerikansk økonomi er i topform, og det kommer den amerikanske jobrapport, også kaldet kongen af nøgletal, til at bekræfte, når den bliver offentliggjort senere i dag. Det forventer seniorstrateg i PFA Rasmus Pilegaard. Vigtigst bliver det dog om amerikanerne har fået noget mere i lønningsposen.

”Vi forventer en rapport, der bekræfter, at amerikansk økonomi er inde i en robust gænge. Det mest interessante bliver at se, hvordan lønnen i USA udvikler sig. Vi har endnu ikke set, at den lave arbejdsløshed begynder at presse lønnen op, og det er en af de ting, der kan få Den amerikanske centralbank (Fed) til at ændre sine planer for renten,” siger Rasmus Pilegaard.

Hvis de amerikanske lønninger begynder at accelerere, er det et tegn på, at arbejdsmarkedet er ved at være mættet med arbejdskraft, hvilket kan skabe risiko for en overophedning af økonomien. Derfor skal den første renteforhøjelse times helt rigtigt af centralbanken.

”Fed ved godt, at en renteforhøjelse tager noget tid, før den slår igennem i økonomien, så hvis vi allerede nu begynder at se tegn på løninflation på det amerikanske arbejdsmarked, så kan det føre deres hånd i retning af en første rentestigning, der ligger lidt før, end hvad de ellers har planlagt,” siger seniorstrategen.

Kongetal ændrer næppe Fed-strategi

Rasmus Pilegaard mener dog, at der skal en markant overraskelse i jobrapporten til, før det vil få centralbankchef Janet Yellen til at løfte på øjenbrynene. Derfor ligger det ikke umiddelbart i kortene, at dagens rapport vil ændre køreplanen for Fed.

”Lige nu ser Fed på flere andre ting end arbejdsmarkedet: Hvad foregår der i Kina og emerging markets, hvad sker der på de finansielle markeder, og hvad sker der på valutamarkederne. Så det skal være en meget stærk jobrapport, før det rykker noget ved en rentebeslutning for centralbanken. På det sidste møde betegnede Janet Yellen arbejdsmarkedet som robust, så en rapport, der bare er lidt over middel, vil ikke overraske centralbanken,” forklarer Rasmus Pilegaard.