Danskerne skruer op for indbetalinger til pension

Flere danskere vælger at polstre deres pensionsopsparing og øge indbetalingerne til deres alderdom. Det viser en opgørelse fra PFA. Antallet af pensionskunder, der selv sætter lidt ekstra ind på deres arbejdsmarkedspension hver måned er steget med hele 20 pct. på kun et halvt år.

Forbrugerøkonom i PFA Carsten Holdum forklarer den store stigning med, at mange danskere er blevet mere bevidste om nødvendigheden af en stærk pensionsopsparing.

”Tallene understøtter det, vi oplever, når vi er ude i marken og tale med vores kunder. Befolkningen tænker mere over pension nu end tidligere, og der er en opfattelse især blandt de yngre kunder af, at man ikke kan forvente, at staten vil være der for dig på samme måde, som den er for pensionister i dag,” siger han.

Blandt pensionskunderne under 35 indbetaler hele 66 pct. flere selv til deres opsparing, forklarer Carsten Holdum.

”De unge siger typisk til os, at de godt kan se, at de ikke kan forvente at få det samme, når de selv skal pensioneres, som deres forældre får i dag. Samtidig er det også gået op for dem, at de skal leve en del længere. Så hvis de også vil have råd til en god pensionstilværelse, mens de stadig er forholdsvis friske, kræver det, at de kommer i gang med opsparingen i god tid,” siger forbrugerøkonomen.

Stigningen i den frivillige indbetaling sker samtidig med at den obligatoriske indbetaling fra arbejdsgiverne på pensionsordningerne ikke er vokset i samme tempo i de foregående år. Derfor forventer Carsten Holdum også, at man skal vænne sig til, at en stærk pensionsopsparing fremover vil bliver et fælles ansvar mellem arbejdsgiver og medarbejder

”Vi kan se, at de obligatoriske bidrag fra arbejdsgiverne i mange tilfælde bare ikke længere hænger sammen med de ønsker, som medarbejderne har til deres pensionisttilværelse, og så bliver det nødvendigt også selv at bidrage til festen ved at lægge noget meropsparing på toppen af ens arbejdsmarkedspension,” fortæller Carsten Holdum.

Derfor glæder han sig også over, at man i PFA kan se, at kunderne tager situationen til efterretning og selv indbetaler mere på deres opsparinger. Ifølge Carsten Holdum viser pensionskunderne en stor tillid til arbejdsmarkedspensionerne som opsparingsform.

”Vi har et utrolig velfungerende pensionssystem i Danmark, og det bliver vi jo kun bekræftet i, når medarbejderne selv vælger at bidrage til deres opsparing med de penge, de i virkeligheden helt selv kan bestemme, hvad de vil gøre med,” siger han.

Det er dog langt fra alle pensionskunder, der er opmærksomme på, hvad det kræver i opsparing, hvis man gerne vil holde et indkomstniveau i nærheden af den løn, man modtager før man går på pension.  Derfor mener Carsten Holdum, at der ligger en stor rådgivningsopgave for hele pensionssektoren, så alle danskere fremover får taget stilling til, hvor meget de vil spare op.

”Det kræver, at vi i pensionssektoren også er rigtig skarpe til netop at spørge folk om, hvad de faktisk forventer af pensionstiden, så vi kan hjælpe kunderne med at se på, om de sparer nok op. Vi kan ikke forvente at folk selv har helt styr på, hvor meget opsparing det kræver, hvis de gerne vil have så og så meget til deres alderdom. Det ansvar må vi tage på kundernes vegne i rådgivningen,” siger han.

Her er trinene

1. Log ind på Mit PFA

2. Start med at udfylde oplysninger om din økonomi – det giver et mere præcist Pensionstal. Vurdér om du har det Pensionstal, som du ønsker.

3. Gå videre til opsparingsplanen og prøv dig frem ved at trække i grafen eller i slideren og se, hvor meget du skal indbetale ekstra for at opnå det ønskede Pensionstal.

4. Vælg ”Overfør til plan” og derefter ”Bestil ændring”, så kontakter vi dig hurtigst muligt for at sætte den ekstra indbetaling i gang.