Markedskommentar: Pengeindsprøjtning bremser kinesisk nedtur

Der er spæde tegn på, at de kinesiske myndigheder foreløbigt har formået at bremse den bratte vækstnedtur ved at pumpe flere yuan ud i økonomien. Udfordringerne er dog ikke ovre, før flere nøgletal begynder at pege opad i Kina. Det vurderer seniorstrateg i PFA Rasmus Pilegaard.

”Usikkerheden om situationen i Emerging Markets anført af Kina er stadig en væsentlig faktor for udviklingen i de finansielle markeder i hele verden. Der er dog heldigvis tegn på, at kinesernes finanspolitiske stimulanser har haft en stabiliserende effekt,” siger Rasmus Pilegaard.

Han understreger, at tegnene ikke er entydige, og at investorerne stadig bør holde særligt øje med den kinesiske økonomi, der er verdens næststørste. Myndighederne i Kina har i de seneste uger skruet kraftigt op for det offentlige forbrug i et forsøg på at stimulere økonomien. Finanspolitikken er blevet lempet, og de offentlige udgifter stiger i øjeblikket med ca. 20 pct., hvilket er betydeligt mere end indtægterne.

”Der er også tegn på stabilisering i det såkaldte Li Ke Qiang-indeks, som viser udviklingen i banklån, elektricitetsproduktion og godstrafik, og i de officielle PMI-tal (Purchasing Managers Index). Usikkerheden om retningen i den økonomiske vækst kan dog ikke helt afskrives, da andre indikatorer stadig peger i retning af aftagende vækst,” siger seniorstrategen.

Rasmus Pilegaard forventer fortsat, at de kinesiske myndigheder har vilje, midler og evner til at afværge en større kinesisk nedtur på den korte bane. På længere sigt skal kineserne og markedet derimod vænne sig til gradvist lavere vækstrater, og hvis usikkerheden i Kina fortsætter, kan det plante sig i realøkonomierne i Europa og i det øvrige Vesten.

Uro kan ramme med forsinkelse

”Under Asienkrisen i 1997/98 tog det seks måneder, fra de første lande begyndte at devaluere deres valutaer, før det viste sig i de tyske tillidsindikatorer. Og det tog yderligere seks måneder, før væksten i Tyskland begyndte at aftage. Hvis vi skal gennem en længere periode med ustabil vækst i Kina og andre Emerging Markets-lande, er der en betydelig risiko for, at vestlige virksomheders forventninger til fremtiden sænkes, og at investeringsplaner bliver skrinlagt. Det kan koste på den økonomiske vækst de kommende kvartaler,” siger Rasmus Pilegaard.