Kig ind i fremtiden med nyt værktøj

På mitpfa.dk. kan du nu prøve kræfter med et helt nyt værktøj, Pensionsplanen, som hjælper dig med at få mest mulig ud af din pension, både når du sparer op, og når pengene skal udbetales. Med værktøjet kan du også lege med din pensionsalder og se, hvad det betyder for dig, hvis du fx trækker dig senere tilbage fra arbejdsmarkedet.

Levealderen er stigende, og derfor kan flere og flere se frem til en lang pensionisttilværelse. Det er vigtigt at forberede sig på, hvad der venter, og det gør du bedst ved at have et samlet overblik over din økonomi. I september 2015 introducerede PFA Pensionsplanen, som er et værktøj, der kan hjælpe dig med at planlægge både opsparing og udbetaling af pension.

Med den nye plan kan du tage et kig ind i, hvordan fremtiden ser ud, hvis du bliver ved med at spare op, som du gør i dag, hvad der skal til for at ændre det, og hvordan du gør. Det er lige så enkelt, som det lyder, forklarer Carsten Holdum, der er forbrugerøkonom i PFA.

”Der er flere måder at spare op på. Mange har måske både pensionsopsparing, friværdi i boligen, investeringer og en pose penge i banken. Det store spørgsmål er, hvad det giver til sammen, og om det er nok til at sikre din økonomi i alderdommen. De spørgsmål kan Pensionsplanen svare på, for den samler alle dine oplysninger, så du ser din samlede økonomi i helikopterperspektiv,” fortæller Carsten Holdum.

Pensionsplanen er en integreret del af mitpfa.dk, hvor du som kunde i PFA har din pensionsprofil med alle dine personlige tal.

Klarlæg forventninger og behov…

Det føromtalte helikopterperspektiv er vigtigt. Uanset, hvordan du har lyst til at spare op, er det nemlig en god idé at danne dig et overblik i god tid, så du undgår overraskelser. 

Tal som Epinion har lavet for PFA viser, at de fleste gerne vil have en levestandard som pensionist, der kræver mindst 70 pct. af deres nuværende indkomst, men en stor del af danskerne har en opsparing, der er mindre end det. 

Ifølge flere analyser er der ligeledes forskel på, hvor meget folk tror de sparer op, og hvor meget de reelt sparer op.

Det er altså vigtigt, at du gør op med dig selv, hvilket liv du vil leve som pensionist og sparer op derefter. Pensionsplanen giver mulighed for at se, hvor meget mere du skal indbetale til din pension for at øge din levestandard i pensionsalderen. Hvad betyder det fx at indbetale 500 kr. mere om måneden? Eller gå to år senere på pension for at få mere ind på kontoen? Med Pensionsplanen kan du lege med tallene og lægge en plan for fremtiden.

…Og tjek dit Pensionstal

Det er dit valg, om du har det bedst med at have en økonomisk buffer i banken eller hellere vil binde pengene på en langsigtet pensionsopsparing. Det gælder nemlig først og fremmest om at lægge en god plan for dine penge og få mest ud af dem, lyder det fra forbrugerøkonomen.

”Du kan nemt se styrken på din opsparing med Pensionstallet, der er omdrejningspunktet i Pensionsplanen. Det er et enkelt tal, der viser, hvor stor en del af din nuværende løn, du får udbetalt som pensionist. Vi anbefaler et tal mellem 70-80, men hvis du ikke vil gå på kompromis med din levestandard i dag, skal det være højere,” fortæller Carsten Holdum. 

Pension hele vejen rundt

Pensionsplanen er delt i to; en opsparingsplan og en udbetalingsplan. Så kan du enten fokusere på, hvordan du får den bedste opsparing eller se den samlede formue og simulere, hvordan de forskellige midler skal fordeles, når det er slut med at arbejde.

”Når man nærmer sig de 55 år, begynder man typisk at tænke over, hvordan ens penge skal udbetales. Det kan være, de skal fordeles ud over flere år, eller at man bliver nødt til at bruge noget af friværdien for at opretholde levestandarden,” siger Carsten Holdum.  

Fælles ansvar

Carsten Holdum slutter af med at fortælle, at Pensionsplanen er med til at gøre pension en del enklere at forstå og forholde sig til. Så er det op til dig, om du har lyst til at ændre noget i pensionsordningen. 

”Som pensionsselskab har vi et ansvar for at gøre den enkelte kunde opmærksom på, om han eller hun sparer nok op til pension. Ikke for at tvinge folk til at spare op, men for at få dem til at tænke over pension ved at gøre det lettere at forstå. Det ville jo være rigtig ærgerligt, hvis du som 65-årig fandt ud af, at du har et Pensionstal på 50, fordi det har været for indviklet at sætte sig ind i alle tallene,” fortæller forbrugerøkonomen fra PFA.

Der er flere måder at spare op på. Mange har måske både pensionsopsparing, friværdi i boligen, investeringer og en pose penge i banken. Det store spørgsmål er, hvad det giver til sammen, og om det er nok til at sikre din økonomi i alderdommen. De spørgsmål kan Pensionsplanen svare på, for den samler alle dine oplysninger, så du ser din samlede økonomi i helikopterperspektiv

Fakta:

  • Pensionsplanen er både et selvbetjeningsværktøj og det værktøj, PFA’s rådgivere bruger til at vise overblik, valg og konsekvenser.
  • Pensionsplanen blev lanceret i september 2015 og bliver løbende opdateret og forbedret.

Seks tips til pensionsudbetalingen

  1. Overvej – inden du går på pension - om det kan betale sig at samle alle dine pensionsordninger i ét. På den måde kan du somme tider spare omkostninger, hvilket giver dig en højere udbetaling som pensionist.
  2. Når du er gået på pension, bør du først sætte gang i udbetalingen af folkepensionen. Du kan med fordel gøre det praktiske klar allerede mens du arbejder.
  3. Dernæst gælder det om at komme af med de frie midler. Start med de penge, der beskattes hårdest og har den største risiko. Det vil for langt de fleste være deres eventuelle aktiebeholdning.
  4.  Herefter bruges obligationer eller aftaleindskud. Disse er også beskattet relativt højt.
  5. Næste trin er at bruge dine pensionsordninger. Du kan med fordel bruge din aldersopsparing eller kapitalpension som buffer og i stedet begynde udbetalingen af din ratepension eller livspension.
  6. Det sidste, der kan blive relevant, er at tage lån i friværdien i din bolig. Hvis du ikke har øvrig gæld, er det en billig og forsvarlig måde at låne penge til alderdommen.
Læg din egen pensionsplan