Markedskommentar: Draghi i svær balancegang på ECB-møde

Chefen for Den Europæiske Centralbank (ECB) Mario Draghi skal ud på en svær linedans på mødet i centralbanken senere i dag. ECB vil formentlig ikke ændre pengepolitikken her og nu, men centralbankchefen skal finde den rette balance, så han hverken får talt den europæiske økonomi ned eller lukker døren for flere tiltag. Det vurderer seniorstrateg i PFA Rasmus Pilegaard.

”De seneste kommentarer fra ECB’s bestyrelsesmedlemmer tyder ikke på, at ECB er helt klar til at øge QE (Quantitative Easing)-programmet i dag. I min optik skal Draghi ud på en vanskelig balancegang, hvor han på den ene side fremhæver de positive tegn i økonomien, som understøtter, hvorfor han ikke handler allerede nu. På den anden side skal han erkende, at inflationen stadig er for lav og signalere, at døren stadig står vidt åben for en snarlig forlængelse af QE-programmet,” siger Rasmus Pilegaard.

Inflationen i Europa er lavere end forventet, og kigger man på vækstindikatorerne (PMI), viser de en fortsat moderat vækst på 0,3-0,5 procentpoint i kvartalet. Det er lige på grænsen af det acceptable, vurderer seniorstrategen.

”Det er stadig den meget lave inflation, som er ECB’s smertensbarn. Ganske vist er inflationen ekstralav i år pga. olieprisfaldet, men selv når man ser bort fra dette er inflationsudviklingen betydelig lavere end ECB’s mål på 2 %. De skuffende resultater med at hæve inflationen viser sig nu også i forventningerne til inflation på længere sigt. Det øger risikoen for en negativ spiral, hvor lavere inflation indarbejdes i producenternes priser og lønmodtagernes lønkrav og dermed sænker inflationspresset yderligere,” siger Rasmus Pilegaard.

Han understreger, at konjunkturindikatorerne – trods den lave inflation - stadig peger på moderat vækst i eurozonen. Samtidig ser det ud som om, at bankerne har lempet kreditvilkårene og igen er begyndt at låne penge ud til stadig lavere renter. Det er godt for væksten fremadrettet, vurderer Rasmus Pilegaard.

”Der er en udbredt forventning i markedet om, at ECB på et tidpunkt vil udvide opkøbsprogrammet, men Draghi skal finde den rette balance i kommunikationen, som holder gryden i kog og bevarer et nedadrettet pres på renterne og eurokursen, hvilket potentielt kan sætte mere gang i aktiemarkederne og europæisk økonomi,” slutter seniorstrategen.