Markedskommentar: Afgørende jobrapport i vente

Efter flere skuffende tal fra det amerikanske arbejdsmarked i de seneste måneder holder investorerne vejret inden offentliggørelsen af dagens arbejdsmarkedsrapport fra USA.Der er nemlig tale om en usædvanlig afgørende rapport, som kan få stor indflydelse på timingen af en amerikansk renteforhøjelse og temperaturen på aktiemarkederne. Det vurderer seniorstrateg i PFA Rasmus Pilegaard.

”Rapporten i dag er super spændende. Vi har haft to måneder med svagere arbejdsmarkedstal, end vi har været vant til tidligere på året. Når jeg kigger på konjunkturundersøgelserne, burde jobtallet (antal nye stillinger uden for landbruget) blive ret robust. Den tungtvejende servicesektor har signaleret, at optimismen er intakt, og at villigheden til at ansætte er rekordhøj. Men da de seneste rapporter har skuffet, er usikkerheden i markedet til at tage at føle på,” siger Rasmus Pilegaard.

Han uddyber, at arbejdsmarkedsrapporterne fra august og september har været væsentlig dårligere end ventet og under gennemsnittet for de seneste tolv måneder. Markederne afventer derfor med spænding, om den trend fortsætter, eller om vi kommer til at se en mere solid arbejdsmarkedsrapport, der kan matche de generelt gode rapporter fra første halvdel af 2015.

Centralbank holder øje med løn

Udover, at det er vigtigt, at flere kommer i arbejde, er det også afgørende for Den amerikanske Centralbank (Fed) at følge udviklingen i lønningerne. Den amerikanske arbejdsløshed er gået fra ti procent i 2010 til lidt over fem procent nu, men alligevel er der endnu ikke tegn på accelererende lønstigninger.

”Fed har tydeligt signaleret, at de rigtig gerne vil hæve renten i 2015, men mangler de rigtige data til at gøre det. Hvis vi får en stærk arbejdsmarkedsrapport med et stort antal nyansættelser, kan der blive grønt lys til Fed om at begynde at hæve renten i år, men der vil også blive holdt skarpt øje med, om rapporten viser et opadgående pres på lønnen,” siger seniorstrategen.

Rapporten vil desuden få en effekt på de finansielle markeder, fordi den især denne gang er så centralt et stykke information for pengepolitikken, vurderer seniorstrategen. 

”De seneste uger har signaler om lempelser fra Den Europæiske Centralbank og signaler om opstramninger fra Fed givet en markant reaktion på valutamarkederne, hvor dollaren er steget over fire procent over for euroen. Den effekt kan blive forstærket, hvis vi får en god jobrapport. På aktiemarkedet vil en stærk rapport nok blive modtaget negativt, fordi det vil betyde, at tidspunktet for en renteforhøjelse rykker tættere på. Omvendt er det på den lange bane en positiv ting for aktiemarkederne, at den amerikanske økonomi har det bedre,” siger Rasmus Pilegaard.