Markedskommentar: Store forventninger til ECB’s bazooka

Rasmus Pilegaard er seniorstrateg i PFA

Centralbankchef Mario Draghi har ladt bazookaen og er klar til at fyre den af på dagens rentemøde i Den Europæiske Centralbank (ECB). Siden oktober har centralbanken signaleret, at man overvejer at lempe pengepolitikken yderligere for at bekæmpe den lave inflation.

Derfor regner seniorstrateg i PFA Rasmus Pilegaard med, at Mario Draghi har flere penge med i posen, når han i dag annoncerer, om han vil udvide det storstilede opkøbsprogram af statsobligationer, som også går under navnet ’bazookaen’.

”Markedet har ret store forventninger til, hvad ECB vil beslutte på mødet i dag. Og Draghi har ikke gjort meget for at dæmpe de forventninger – tværtimod har han været ude og sige, at man vil gøre, hvad der skal til for at nå inflationsmålet på 2 pct. Markedet indregner en 80 pct. chance for, at indlånsrenten sættes yderligere ned fra de nuværende minus 0,2 pct., og at opkøbsprogrammet QE (Quantitative Easing) bliver forlænget til efter september 2016,” siger Rasmus Pilegaard.

Han tilføjer, at 2/3 af analytikerne regner med, at de månedlige opkøb bliver forøget fra de nuværende 60 mia. euro om måneden.

Analytikernes forventninger falder sammen med, at gårsdagens tal for inflationen i eurozonen viste en svagere udvikling end forventet i november, da kerneinflationen faldt til 0,9 pct. fra 1,1 pct. i oktober. Centralbankchefen har flere gange demonstreret, at han er klar til at gå nye veje og tage utraditionelle værktøjer i brug for at sikre, at ECB lever op til sit inflationsmål. I forbindelse med rentenedsættelsen regner markedet med et cut i depotrenten på mellem 10 og 20 basispunkter, hvormed renten vil blive negativ med henholdsvis 0,3 og 0,4 pct., fortæller seniorstrategen.

Bang for the buck

Rasmus Pilegaard vurderer, at hvis Draghi vil skabe en tydelig effekt i markedet, så er det mest sandsynligt, at han sænker depotrenten til under -0,3 pct.

”Mario Draghi får nok mest bang for the buck, hvis han går lidt hårdere til værks og sænker depotrenten mere end ventet. Det får en mere direkte effekt på valutakursen, end hvis han øger de månedlige opkøb mere, end markedet har indregnet. Forlængelsen af programmet har længe ligget i kortene, og det gør ikke den store forskel, at han putter et par ord på,” siger Rasmus Pilegaard.

Han peger på, at de kommende meldinger kan give optimisme på investeringsmarkederne.

”De forventninger, der er bygget op i markedet, er ret aggressive. Vi har tidligere set, hvordan Draghi i starten af 2015 og i 2012 har været i stand til at overlevere i sin kommunikation i forhold til markedets forventninger. Om Draghi kan overraske markedet igen er tvivlsomt, men selvom han bare lever op til gennemsnittet af forventningerne, vil det være en ret markant lempelse af pengepolitikken i Europa. Det burde give et fornuftigt indspark til de finansielle markeder,” fortæller Rasmus Pilegaard.