PFA’s investeringsforening får topkarakter af analyseinstitut

Ian Jacques Valsted (tv.) er senior porteføljemanager og Erik Simoni Mortensen er portfolio manager, begge i PFA Asset Management.

Det internationale analyseinstitut Morningstar har for nylig uddelt topkarakteren fem stjerner til Investeringsforeningen PFA Invest for produkterne Balance B og Globale Aktier, der begge udbydes af PFA Bank.

Den fine karakter viser, at PFA’s investeringsafdeling, Asset Management, kan skabe gode afkast til både pensionsopsparing og opsparing i frie midler. Det forklarer Christian Lindstrøm Lage, der er direktør i PFA Asset Management, som varetager investeringer for PFA Invest og i PFA Pension.

”Det er vigtigt for kunderne i PFA Bank og PFA Invest, at vi har nogle produkter, der får så flot en karakter i forhold til vores konkurrenter. Det viser, at kunderne har investeret i nogle produkter, som bliver forvaltet rigtig godt, og som derfor giver nogle af de bedste afkast i branchen. Teamet bag PFA Asset Management er det samme som i PFA Invest, så den her karakter er i virkeligheden en kvalitetsstempling af vores investeringskompetencer for både pensionskunden og dem, der sparer op i frie midler,” siger Christian Lindstrøm Lage.

Han understreger, at investeringsfællesskabet giver nogle stordriftsfordele i forhold til både afkast og omkostninger, som er til fordel for kunderne i PFA Invest og i PFA Pension.

Stor europæisk undersøgelse giver stjerner til investeringsforening

Det er første gang, at PFA Invest er med i undersøgelsen fra Morningstar, som sammenligner et stort udvalg af investeringsforeninger. PFA Invest Balance B er blevet sammenlignet med 488 fonde med moderat risiko i hele Europa, og PFA Invest Globale aktier har været oppe mod 2609 fonde med aktier fra hele verden.  Begge fonde placerer sig blandt de 10 pct. bedste, hvilket udløser karakteren fem stjerner. Begge er investeringsprodukter til private og erhvervskunder, der ønsker professionel forvaltning af deres langsigtede opsparing.

Det viser, at kunderne har investeret i nogle produkter, som bliver forvaltet rigtig godt, og som derfor giver nogle af de bedste afkast i branchen. Teamet bag PFA Asset Management er det samme som i PFA Invest, så den her karakter er i virkeligheden en kvalitetsstempling af vores investeringskompetencer for både pensionskunden og dem, der sparer op i frie midler

Senior porteføljemanager Ian Jacques Valsted og portfolio manager Erik Simoni Mortensen fra PFA Asset Management styrer henholdsvis PFA Invests balancerede fonde (herunder Balance B) og PFA Invest Globale aktier. De er glade for resultatet, men fortæller også, at der ligger masser af hårdt arbejde foran for at bevare det gode resultat.

”Et godt afkast er meget afgørende for vores kunder. Over en længere periode og med renters rente kan det gøre en stor forskel for kunderne, om de får et højt eller et mindre afkast. Derfor er vi meget tilfredse med, at de to fonde har fået topkarakter i en europæisk undersøgelse med 2500 forskellige fonde. Det kommer af en aktiv forvaltning, hvor vi har haft nogle holdninger til markedet, som har vist sig at være rigtige. Det har skabt det solide langsigtede afkast. Fremadrettet er der flere udfordringer på investeringsmarkederne, men vi er klar til at udnytte de muligheder, der er,” siger Ian Jacques Valsted og Erik Simoni Mortensen.

Morningstars analyse lægger særlig vægt på det risikojusterede afkast og omkostningerne i de undersøgte investeringsforeninger. Et risikojusteret afkast betyder, at der skal være et fornuftigt forhold mellem den risiko, man som kunde påtager sig og så den gevinst, man realistisk set kan opnå. På disse områder har PFA Invest Globale Aktier og Balance B altså klaret sig til topkarakter, vurderer Morningstar i deres undersøgelse.

PFA Bank kan hjælpe dig med at investere

Både aktiefonden Globale Aktier og den såkaldt balancerede fond (med både aktier og obligationer) Balance B bliver solgt gennem PFA Bank. Det er pensionsselskabet PFA’s tilbud til dem, der gerne vil supplere deres pensionsordning med investering af frie midler. PFA Bank er tænkt som et supplement til en traditionel bank, og man kan både have en konto med tilknyttet kreditkort samt investere i aktier, obligationer og investeringsforeningsbeviser noteret på Nasdaq OMX Copenhagen. I banken kan man bl.a. købe sig ind i investeringsforeningen PFA Invest, hvor man kan vælge mellem ti forskellige fonde.

”I PFA Invest balanceprodukterne drager man som kunde fordel af investeringsuniverset i markedsrentepensionen PFA Plus, som de læner sig op af. Når man både investerer i aktier og obligationer, får man mulighed for at sprede sin risiko og optimere mulighederne for et stabilt afkast. Med balanceprodukter får man altså hele pakken af de investeringskompetencer, vi kan tilbyde i PFA, og det er et produkt, der ville være svært at sammensætte som privatinvestor,” siger Ian Jacques Valsted.

Globale Aktier er en blanding af aktier fra hele verden, og Balance B en kombination af 55 pct. aktier og 45 pct. obligationer. Sidstnævnte er ganske fleksibel med sin kombination af investeringer med både lav og højere risiko. På den anden side tilbyder fonden Globale Aktier en meget varieret sammensætning af internationale aktier.

”Lige nu har vi 60-70 aktier i PFA Invest Globale aktier, og risikoen er moderat med en godt diversificeret portefølje. For øjeblikket tager vi ikke så stor risiko med vores investeringer, som vores retningslinjer tillader. Alligevel ligger vores afkast højt i forhold til andre på markedet. Aktier kører op og ned, men i de seneste tre år kan vi jo se af Morningstars undersøgelse, at man har fået et godt afkast, hvis man har haft sine penge i PFA Invest Globale Aktier,” siger Erik Simoni Mortensen.

Aktier er stadig prissat fornuftigt, og der er fortsat penge at tjene i fx kreditobligationer. Men i fremtiden bliver det sværere at skabe lige så gode afkast som de seneste år, fortæller de to investeringseksperter.

Om Morningstar

Morningstar er grundlagt i Chicago i 1984 og er et af de mest anerkendte internationale analysebureauer. De har 6,5 mio. private investorer, 260.000 finansielle rådgivere og 3300 institutionelle kunder på verdensplan. Morningstar offentliggør hver måned en analyse af de europæiske investeringsforeninger, som er baseret på de sidste tre års performance. Det er dog første gang, PFA Invest er repræsenteret i undersøgelsen, fordi foreningen er forholdsvis ny.
 

Fakta:

  • Ligesom Profil A, B, C og D i markedsrentepensionen PFA Plus er PFA Invest Balance B et såkaldt balanceret produkt, som består af en blanding af aktier og obligationer. Over de seneste tre år har fonden givet et akkumuleret afkast på 47,6 pct.
  • I Globale aktier sammensættes porteføljen hovedsagelig af aktier fra hele verden – langt størstedelen er  store, børsnoterede selskaber.  Over de seneste tre år har foreningen givet et akkumuleret afkast på 81,8 pct.
  • PFA Invest Balance A og C er endnu ikke bedømt af Morningstar, da der kræves tre års data, og de to fonde blev først oprettet i henholdsvis januar 2014 og maj 2015.