Markedskommentar: Amerikansk centralbank laver rentehop i mild modvind

Den amerikanske centralbanks (Fed) beslutning om at hæve renten med 0,25 procentpoint er blevet modtaget positivt af markederne. Aktierne steg, dollaren blev styrket og obligationsrenterne faldt lidt. Men der er stadig forhindringer på vejen mod en mere normaliseret amerikansk økonomi. Det vurderer seniorstrateg i PFA Rasmus Pilegaard.

”Beslutningen om at hæve renten sker, mens inflationen stadig er betydelig lavere end Fed’s mål på 2 pct. og kun ventes at stige gradvist til 1,6 pct. i 2016 og 1,9 pct. i 2017.  Ved at hæve renten allerede nu håber Fed fortsat at kunne hæve renten gradvist. Det skal forhindre, at man ender i en situation, hvor inflationen løber fra Fed, og man tvinges til at stramme hurtigere op og dermed risikere at sende økonomien tilbage i recession,” siger Rasmus Pilegaard.

På pressekonferencen understregede chefen for Fed Janet Yellen derfor kraftigt, at kommende rentestigninger kommer til at ske i et afmålt tempo og vil afhænge af udviklingen i de økonomiske nøgletal.

”Inflationen er stadig i underkanten af det ønskede, og det seneste fald i olieprisen fastholder et nedadrettet pres. Samtidig er der cylindre i den amerikanske vækstmotor, som er gået i stå, og som kan smitte af på resten økonomien,” siger Rasmus Pilegaard.

Fed har signaleret, at renten kan blive hævet fire gange i løbet af 2016, men renteniveauerne er trods den seneste stigning stadig meget lave. På lang sigt venter Fed, at renten vil flade ud på 3,5 pct., hvilket er betydelig lavere end ved tidligere rentecyklusser. I 2006 toppede renten på 5,25, og i 2000 var renten helt oppe på 6,5 pct. Men det kan vare lang tid, før den amerikanske økonomi er helt oppe i gear igen, konstaterer Rasmus Pilegaard.

”Fremstillingssektoren gennemgår en mild recession som følge af tilbagegangen i råvaresektoren og den stærke dollar, men den samlede vækst løftes af robust fremgang i servicesektoren. Der er imidlertid stadig lommer af svaghed i økonomien, som er værd at holde ekstra øje med, og som kan blive udslagsgivende for, at Fed kommer til at ændre på tempoet af rentestigninger. Risikoen for et langsommere tempo dominerer billedet,” siger seniorstrategen og fortsætter:

”2016 bliver derfor igen et år, hvor de amerikanske nøgletal skal følges ekstra nøje for signaler, der kan ændre Fed’s pengepolitik. Yellen har sat bilen i gang i første gear, men gearskiftet er sket manuelt og der er ingen fartpilot til at tage styringen.”