Markedskommentar: Aktiemarkeder håber på moderate lønstigninger i USA

Når den amerikanske jobrapport offentliggøres senere i dag, er der udsigt til en pæn fremgang i antallet af nye job. Aktiemarkederne vil håbe på moderate lønstigninger, der ikke tilskynder den amerikanske centralbank, Fed, til at hæve renten for hurtigt. Det vil nemlig kunne ramme aktiemarkederne negativt. Sådan lyder vurderingen fra chefstrateg i PFA Henrik Henriksen.

”Der er en god chance for en positiv overraskelse i dagens jobrapport. Vi har set gode beskæftigelsesindikationer, så jeg vil tro, at vi kan få en beskæftigelsesvækst på over 200.000 nye job i december. Noget af det, vi vil holde særligt øje med, er løninflationen. Det kan være godt for væksten i USA med tegn på hurtigere lønstigninger, men på den anden side kan det få Fed til at hæve renten i et højere tempo. Hurtige renteforhøjelser er ikke noget, som aktiemarkederne umiddelbart vil synes om,” siger Henrik Henriksen.

USA er inde i job-opsving

Han uddyber, at beskæftigelsen i USA generelt er inde i et opsving, der fungerer som et fast holdepunkt i den globale økonomi. Det betyder stigende indkomster og forbrug, og det er vigtigt, da USA er en forbrugsdrevet økonomi, som også understøtter den globale økonomi. Den amerikanske jobrapport kaldes ofte kongen af nøgletal. Men i modsætning til det meste af sidste år betyder gode amerikanske nøgletal også, at de kommende renteforhøjelser fra Fed rykker tættere på, og det kan give modvind på aktiemarkederne.

”Markedet vil helst se den kombination, hvor Fed glæder sig over beskæftigelsen, men er skuffet over lønstigningstaksten. Den optimale kombination for begge parter er moderate lønstigninger kombineret med en pæn beskæftigelsesfremgang på over 200.000 nye job. Fed vil gerne hæve renten og vil derfor gerne begynde at se lønstigninger og løninflation. På den anden side vil markederne i virkeligheden gerne se moderate lønstigninger, da stigende amerikanske renter kan skubbe yderligere til markedsuroen,” siger chefstrategen. 

Verdens øjne er rettet mod Kina

Henrik Henriksen peger samtidig på, at jobrapporten i sig selv ikke kommer til at vende op og ned på situationen på investeringsmarkederne i denne omgang. Verdens øjne er rettet mod det kinesiske aktiemarked, hvor kraftige kursfald har smittet negativt af på de globale børser.

”Jobrapporten indeholder vigtige tal for amerikansk økonomi og dermed for den globale økonomi. Markedsreaktionen i dag vil formentlig være moderat, fordi fokus lige nu er rettet mod Kina, og fordi aktiemarkederne er ved at være oversolgte. Dog vil en jobrapport med under 200.000 nye job uden for landbruget være en skuffelse, som der formentlig vil komme en negativ reaktion på,” slutter Henrik Henriksen.