Markedskommentar: Centralbanker er ikke længere et sikkerhedsnet for aktier

Seniorstrateg Rasmus Pilegaard

Gennem seks år har centralbankernes lempelige pengepolitik været vand på aktionærernes og virksomhedernes mølle med rekordlave renter og obligationsopkøb. I 2016 kan aktiefremgangen komme under pres, da hverken den amerikanske centralbank, Fed, eller Den Europæiske Centralbank, ECB, kan give lige så meget medvind til aktiemarkederne som tidligere. Sådan lyder vurderingen fra seniorstrateg i PFA Rasmus Pilegaard.

”Siden 2009 har den ekstremt lempelige pengepolitik været i stand til at dæmme op for de økonomiske usikkerheder og udfordringer i perioden. Hver gang uroen har bredt sig på de finansielle markeder, har centralbankerne haft et finansielt sikkerhedsnet spændt ud under dem i form af nulrenter og QE (obligationskøb), men det vil centralbankerne ikke på samme måde have fremover,” siger Rasmus Pilegaard.

Nye tider forude

De store nedture på de internationale aktiemarkeder i august og december 2015 og i januar 2016 varsler dog en ny periode, hvor centralbankerne i Europa og USA ikke længere er så entydige medspillere på aktiemarkederne. Selvom usikkerhed om Kina har spillet ind på flere af nedturene, er en væsentlig forklaring også, at markedet har svært ved at fordøje udsigten til amerikanske renteforhøjelser. Dermed fjernes noget af den støtte, der siden finanskrisen har sikret stort set uafbrudt fremgang på aktiemarkederne.

”Aktierne har siden 2009 befundet sig i et bull-marked (opadgående trend), og det har igennem lang tid kunnet betale sig at tage risiko på aktier frem for at satse på det mere sikre med obligationer. Her i begyndelsen af 2016 er denne optrend mere udfordret, end den har været på noget tidspunkt siden 2009,” siger seniorstrategen.

Aktietilbagekøb har understøttet optur

I USA er en stor del af fremgangen på aktiemarkedet sket gennem virksomhedernes aktietilbagekøb. Det lave renteniveau har gjort finansieringen billigere, og de lave renter har samtidig været godt for virksomhedernes indtjening. Men virksomhedernes gæld er stigende, og det kan fremadrettet lægge et låg på virksomhedernes tilbagekøb, der som nævnt er en væsentlig kilde til opturen på det vigtige amerikanske aktiemarked. Dermed kan de seneste års aktieoptur blive bremset i 2016.

”Hvis den stigende gældssætning fremadrettet lægger en dæmper på virksomhedernes aktietilbagekøb, vil det reducere deres efterspørgsel efter aktier og svække væksten i indtjeningen per aktie. Dermed risikerer de seneste mange års dynamik omkring aktietilbagekøb at blive vendt fra positiv til negativ,” forklarer Rasmus Pilegaard.