Markedskommentar: Centralbank og olie giver stress på markederne

Aktiemarkedet har stadig svært ved at bestemme, hvilket ben det skal stå på efter en turbulent start på året. Det er først og fremmest usikkerhed om det næste træk fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve (Fed), og de kraftige fald i oliepriserne, der trykker stemningen på markedet. Det vurderer seniorstrateg i PFA Rasmus Pilegaard.

”Den mest afgørende faktor for de globale aktiemarkeder er, at der er usikkerhed om, hvad den amerikanske centralbank vil gøre i 2016. Fed har varslet, at renten kan hæves 1 procentpoint i 2016, mens markedet aktuelt forventer, at renten maksimalt kan hæves med 0,5 procentpoint. Meldingerne fra dagens FOMC-møde kan derfor blive ret afgørende, da de støber fundamentet til mødet i marts,” siger Rasmus Pilegaard om mødet i den amerikanske centralbanks pengepolitiske komite (Federal Open Market Committee), som finder sted onsdag aften dansk tid.

Han understreger, at centralbanken skal vurdere, om nedadrettede risici fra de finansielle markeder er en trussel mod det igangværende opsving i USA. Specielt kommunikationen bliver en vanskelig balancegang.

 ”Hvis Fed nedtoner risiciene og lægger op til en snarlig rentestigning, puster det til frygten for, at renten vil blive hævet mere end markedet har indregnet. Omvendt kan en overdreven vægt på de nedadrettede risici puste til frygten for, at væksten er på retur i USA. Begge dele kan medføre en negativ reaktion i aktiemarkedet,” siger Rasmus Pilegaard

Han forventer, at Fed vil understrege, at væksten stadig er solid, men at de næste rentestigninger er afhængige af de kommende nøgletal. Det lader en dør stå på klem for, at de kan blive udskudt til senere, vurderer Rasmus Pilegaard.  

Ud over usikkerhed om den amerikanske centralbank spiller den faldende oliepris også ind på de store bevægelser på aktiemarkederne, forklarer seniorstrategen.  

”Oliepriserne fortsætter med at sætte nye bundrekorder. Faldene giver stress i markederne, og det sætter sig først og fremmest i aktiekurser og i obligationskurser for olierelaterede virksomheder, men påvirker også resten af markedet. For mens de lave olieprisers positive effekt på forbrugernes købekraft er aftagende, så er den negative effekt på olierelaterede virksomheder stigende. Så totalregnestykket for samfundsøkonomien er nu ovevejende negativt modsat situationen i 2015,” siger Rasmus Pilegaard.