Pensionsafkast i bølgegang

Carsten Holdum er forbrugerøkonom i PFA

Efter et 2015 med flotte afkast er 2016 begyndt med store fald på aktiemarkederne. Det gør ondt. Og hvad skal man gøre? Faktisk ingenting. For pension handler nu som altid om at have det lange lys på, forklarer PFA’s forbrugerøkonom, der har afdæmpede forventninger til årets afkast.

De seneste måneder har været et godt eksempel på, at det gælder om at slå koldt vand i blodet og køre med det lange lys på, når man sparer op i markedsrente. For efter et rigtig godt 2015, hvor PFA’s kunder kom ud med flotte afkast på mellem 5,3 pct. og 12,3 pct., er 2016 startet med nogle gevaldige udsving på finansmarkederne, der har sendt pensionsafkastet på rutsjetur.

Økonomisk medvind har gjort os forvænte

Det er såmænd ikke noget usædvanlig ved situationen, for op og nedture er helt naturlige, når man sparer op i markedsrente. Når det alligevel kan virke skræmmende, er det ifølge forbrugerøkonom i PFA, Carsten Holdum, fordi den kommer efter lang periode med medvind på aktiemarkederne.

”De senere år har nærmest været en lang optur på finansmarkederne, og så kan man nemt glemme, at perioder med kursfald og tab er helt normale, når man sparer op i markedsrente. For man kan ikke skabe et godt langsigtet afkast, hvis det samtidig skal være stabilt. Det er nu engang forskellen mellem at investere i aktier og obligationer”, forklarer Carsten Holdum

Skift ikke investeringsprofil midt i vadestedet

Carsten Holdum tilføjer, at vi nok skal vænne os til flere udsving og lavere afkast i den kommende tid, hvor usikre forventninger til både Kina og USA vil præge den globale økonomi. Derfor gælder det også om at slå koldt vand i blodet og tænke langsigtet, når aktiekurserne tager en rutsjetur.

”Da investering i aktier normalt giver det bedste afkast på langt sigt, er hovedreglen, at man skal tage det lange lys på og være tro overfor den investeringsprofil, man har valgt. Det er nemlig sjældent en god idé at skifte til en investeringsprofil med lavere risiko i dårlige tider, da det vil svare til at sælge på bunden”.

Tjek dit eget afkast på mitpfa.dk

På mitpfa.dk kan du som altid se dit eget afkast, der blandt andet afhænger af, hvilken investeringsprofil du har valgt i PFA Plus, og hvor lang tid der er til, du går på pension.

Som udgangspunkt vises dit afkast for 2016, og det vil derfor afspejle den historisk urolige start på året. Vi anbefaler, at du også tjekker dit afkast for 2015 eller længere perioder, så du kan få et indtryk af dit afkast på længere sigt. For at tjekke det, skal du blot vælge perioden i datofeltet.
 

Kort om investeringsprofilerne i PFA Plus

Når du sparer op i PFA Plus, afhænger din investeringsrisiko og afkastpotentiale af, hvilken investeringsprofil du har valgt. Du kan vælge mellem A, B, C og D, hvor A har lavest risiko og de laveste forventninger til afkastet, mens D har højest risiko og højeste forventninger til afkastet.

I alle profiler bliver risikoen nedtrappet, jo tættere du kommer på pensionsalderen, hvor du typisk er mindre risikovillig og har brug for mere sikkerhed og stabilitet.