Markedskommentar: Investorer gemmer historiske beløb på sidelinjen

Nervøse investeringsmarkeder og tvivl om den fremtidige økonomiske vækst på verdensplan har fået mange investorer til at sidde på pengene. Det betyder, at de store porteføljemanagere har historisk mange penge klar til at skyde ind på markederne, hvis der kommer gode nyheder fra de store økonomier. Det kan potentielt forlænge den nuværende fremgang på aktiemarkederne, lyder vurderingen fra chefstrateg i PFA Henrik Henriksen.

”Porteføljemanagers inden for både aktier og obligationer ligger inde med de største beholdninger af likvider siden 2001. Det skyldes frygten for recession i USA, risiko for en yderligere opbremsning i Kina, og at centralbankerne er ved at løbe tør for pengepolitiske redskaber. Men når investorerne ligger inde med så mange penge, betyder det også, at hvis vi ser tegn på vækst, så kan den nuværende bedring på aktiemarkedet fortsætte,” siger Henrik Henriksen.

Han henviser til en Fund Manager Survey fra finansieringsfirmaet Merrill Lynch, som opgør porteføljemanagernes beholdninger. 

Han understreger samtidig, at investorerne er forsigtigt positionerede på grund af reel usikkerhed, og at de mange penge på sidelinjen kun bliver kastet ind i markedet, hvis nyhedsstrømmen fra de store økonomier som USA og Kina ikke giver anledning til øget uro. Det skal ske samtidig med, at der kommer signaler om lempelser fra Den Europæiske Centralbank, og at Den amerikanske centralbank skruer ned for antallet af planlagte rentestigninger i USA.

”Hvis vi i den kommende tid får konstruktive nyheder for væksten globalt og en lempelig pengepolitik fra centralbankerne, vil aktiemarkederne stige yderligere. Når investorernes beholdninger er store samtidig med, at markedet stiger, så får investorerne et kraftigt incitament til at investere sig fuldt ud, fordi de ellers ikke vil få del i hele stigningen og dermed underperforme i forhold til benchmark. Det kan forstærke opsvinget på aktiemarkederne,” siger chefstrategen.

Ikke tegn på amerikansk recession

En af de største udfordringer for den globale økonomi og aktiemarkederne er truslen om en kommende recession i verdens største økonomi, USA. Efter en række skuffende nøgletal er der dog små tegn på bedring, og en analyse viser, at der – som det ser ud nu – ikke er udsigt til, at amerikanerne kommer til at knække nakken økonomisk i 2016.

”I PFA har vi lavet en Recession Watch, som viser, at det er mest sandsynligt, at USA ikke kommer i recession i år. Det understøttes fx af pæne tal for detailomsætningen i januar og gode ugentlige arbejdsløshedstal i de sidste par uger. Det peger på, at der stadig er vækst i privatforbruget og beskæftigelsen. Jeg tror samlet, at de globale aktiemarkeder vil løfte sig henover året, og der er plads til positive overraskelser, fordi der ikke er indregnet de store forventninger i fx aktiekurserne. Men man bør trimme sine forventninger i forhold til sidste år,” siger Henrik Henriksen.