Markedskommentar: Servicesektoren trækker Europa fremad

Dagens nøgletal fra Europa viser, at nervøsiteten om den svage globale vækst og kraftige rystelser i aktiemarkederne foreløbigt ikke har taget livet ud af det begyndende opsving. Væksten i eurozonen ser nemlig i stigende grad ud til at basere sig på indenlandsk efterspørgsel og i mindre grad på de eksportorienterede fremstillingsvirksomheder, hvor synet på fremtiden er mere afdæmpet. Sådan lyder vurderingen fra seniorstrateg i PFA Rasmus Pilegaard.

”I dag er der kommet en kaskade af europæiske konjunkturindikatorer, som tegner et lidt mere opløftende billede af væksten end forventet. Det er specielt servicesektoren, der overrasker positivt og afspejler, at den europæiske forbruger har det bedre nu end sidste år – godt hjulpet på vej af lave renter, billig benzin og stigende beskæftigelse. Det kan på sigt øge interessen for virksomheder, der er eksponeret mod indenlandsk efterspørgsel, og dermed kan det påvirke den del af aktiemarkedet positivt,” siger Rasmus Pilegaard. 

Han uddyber, at servicesektoren udgør en stor del af økonomien i eurozonen, og at en fremgang her kan understøtte, at der bliver skabt flere job. Balancen mellem væksten i den indenlandske efterspørgsel og tilbagegangen i fremstillingssektoren i eurozonen giver samlet et forholdsvist positivt billede med en BNP-vækst på 0,3-0,4 pct. i kvartalet.
”Det er dog stadig en pauver vækst, men den er stabil,” siger Rasmus Pilegaard og tilføjer:

”De positive tal for servicesektoren opvejer til dels den svaghed, vi stadig ser i den mere eksportorienterede fremstillingssektor. Konjunkturindikatorerne for fremstillingssektoren udviklede sig nogenlunde fladt i marts efter et markant fald i de forrige måneder, hvor nervøsitet om den globale vækst og faldende aktiekurser trak indikatorerne ned,” siger seniorstrategen.

Tyskland i førertrøjen

Han taler dels om Markits PMI-tal for eurozonen, der undersøger indkøbschefernes forventninger inden for hhv. fremstillingssektoren og servicesektoren, dels om de såkaldte ifo-tal, som er den nationale tyske opgørelse over selskabernes forventninger til det næste halve år.

”Tallene fra Tyskland er de mest positive og viser en forholdsvis robust fremgang, som primært er drevet af indenlandsk vækst og i mindre omfang af de eksportorienterede industrier. Det er vigtigt, at der samlet er fremgang, fordi Tyskland er den største økonomi i Europa,” konstaterer Rasmus Pilegaard.