Markedskommentar: Vigtigt nøgletal kan give nye globale vækstmuligheder

Chefstrateg i PFA Henrik Henriksen

Mange har i dag opmærksomheden rettet mod den amerikanske jobrapport, men dagens såkaldte ISM-tal, der er et indeks over aktiviteten i fremstillingsindustrien i USA, er mindst lige så vigtigt. Der er nemlig udsigt til, at tallet for første gang i et halvt år vil vise fremgang i sektoren, og det kan medvirke til et mere positivt syn på den globale vækst og understøtte de seneste ugers positive udvikling på aktiemarkedet. Det vurderer chefstrateg i PFA Henrik Henriksen.

”Hvis man skal pege på det konjunkturbarometer, investorer kigger mest på i verden, så er det nok ISM- indekset. Det er den vigtigste vækstindikator i både den amerikanske økonomi og i verdensøkonomien. De seneste seks måneder har fremstillingsvirksomhederne haft det svært, og det betyder, at ISM-indekset har afspejlet en vis økonomisk opbremsning i USA. Jeg tror, at vi i dag kommer over indeks 50 efter et halvt år i bakgear, fordi de tilsvarende regionale undersøgelser har været positive de seneste måneder, og fordi de finansielle vilkår omkring virksomhederne er blevet bedre,” siger Henrik Henriksen.

Når ISM-indekset stiger til over 50, betyder det, at indkøbscheferne registrerer fremgang i fremstillingssektoren – bl.a. fordi der kommer flere nye ordrer. Sidste gang var indekset 49,50 og Henrik Henriksen regner som nævnt med et indeks på over 50, når tallet offentliggøres i eftermiddag. Fremstillingssektoren er interessant, fordi den oftest er en rettesnor for, hvordan resten af økonomien bevæger sig. I USA og i mange andre vestlige lande har sektoren været hårdt ramt af konkurrence fra billigere lande, hvilket fx har betydet udflytning af arbejdspladser. Det har bremset den økonomiske vækst, men nu er der altså tegn på, at det lige så forsigtigt er ved at vende.

Måske et økonomisk forår på vej

”En af de store bekymringer for verdensøkonomien har været, at fremstillingsindustrien i USA, men også i store dele af resten af verden har vist svaghedstegn de seneste måneder. Derfor kan et bedre amerikansk ISM-indeks for marts være et varsel om, at fremstillingssektoren ser knap så problematisk ud, og det kan betyde, at der kan komme et mere positivt syn på den globale vækst på lang sigt,” siger Henrik Henriksen.  

Chefstrategen peger på, at fremstillingssektoren i USA også er ramt af en stærk dollar og det voldsomme fald i olieprisen, som har fået væksten i de olieafhængige industrier til at styrtdykke de sidste 12-18 måneder. Nu ser både oliepris og dollarkurs ud til at have stabiliseret sig, og fremstillingsvirksomhederne kan derfor begynde at vejre et økonomisk forår. Det kan smitte positivt af på amerikanske og globale aktier, og det vil betyde, at den amerikanske centralbank (Fed) kan hæve renten med en mere sikker hånd senere på året.

”Efter at amerikanske aktier har bevæget sig sidelæns i ca. et år, har vi netop fået et nyt ’high’ for året 2016, men hvis vi skal have et løft mere, så er et positivt ISM-indeks en af de ingredienser, der skal til. Jobsektoren, forbrugerne og servicesektoren har det OK. Hvis vi får et godt tal for fremstillingssektoren, kan man sige, at det svage punkt i amerikansk økonomi er blevet knapt så svagt. Det vil understøtte opsvinget i amerikansk økonomi,” siger Henrik Henriksen.