Markedskommentar: Britisk gyservalg gør investorer historisk forsigtige

I disse dage er det ikke så meget sommervarmen, men nærmere frygten for et britisk exit fra EU, der får svedperlerne frem på panden hos de i forvejen hårdt prøvede investorer. Derfor har de solgt godt ud af aktiebeholdningerne og positioneret sig historisk forsigtigt forud for skæbneafstemningen om mindre end en uge. Sådan lyder vurderingen fra chefstrateg i PFA Henrik Henriksen.

”Investorerne har lige nu en meget forsigtig tilgang i deres porteføljer. De har store beholdninger af kontanter, og kontanternes andel af de samlede porteføljer er faktisk den højeste siden kriseperioden i november 2001. Desuden er beholdningerne af aktier – som jo er et højrisikoaktiv - faldet en del og minder om niveauet fra sommeren 2012 og efteråret 2011, som også var urolige perioder. Det skyldes selvfølgelig, at investorerne er meget usikre,” siger Henrik Henriksen.

Han henviser til en ny Fund Manager Survey fra investeringshuset Merrill Lynch, der viser, hvordan professionelle porteføljeforvaltere i fx pensionsselskaber, investeringsforeninger og hedgefonde er positioneret. Den giver et godt billede af deres risikoappetit og er derfor et vigtigt pejlemærke for situationen på de finansielle markeder. Og det er især frygten for et nej i Storbritannien, der har gjort investorerne forsigtige, vurderer chefstrategen.

”Et nej ved den britiske EU-afstemning vil give stor uro på markederne på næste fredag med kursfald på aktier, virksomhedsobligationer, på pundet og på euroen. Pendulet har svinget mod nej-siden de seneste to uger, så mange opfatter det som risikabelt at ligge med for mange risikofyldte aktiver. Investorer med en høj andel af risikofyldte aktiver i deres portefølje vil omvendt – særligt på grund af den seneste tids tilbagefald - stå til en solid gevinst, hvis briterne bliver i EU,” konstaterer Henrik Henriksen.  

Aktier og britiske pund følger hinanden

Han uddyber, at det som investor er noget nær umuligt at indstille sin portefølje, så den klarer sig lige godt ved et ja og et nej. Nervøsiteten op til den britiske skæbneafstemning har fået de europæiske aktiemarkeder og det britiske pund til at indgå i en lidt besværet form for electric boogie, dikteret af de daglige meningsmålinger.

”De sidste to uger har de britiske meningsmålinger øget investorernes nervøsitet, og i den seneste halvanden måned har der nærmest været en én-til-én sammenhæng mellem det britiske pund og aktiemarkederne. Når det britiske pund kører op, så kører aktiemarkederne op, og når pundet kører ned, så følger aktierne med ned. Og det, der driver den udvikling, er meningsmålingerne op til den britiske afstemning,” siger chefstrategen.

Henrik Henriksen tilføjer, at PFA valgte at reducere aktiebeholdningen op til årsskiftet. Selskabet har derfor samlet set en lavere aktieandel i sine pensionsprofiler end for et år siden og bliver derfor mindre hårdt ramt ved et evt. britisk nej.