Markedskommentar: Lillebrornøgletal varmer op til amerikansk jobfest

Med onsdagens overraskende gode jobtal fra den amerikanske ADP-rapport er der varmet op til en lille jobfest i USA forud for den amerikanske arbejdsmarkedsrapport fredag. Det forklarer seniorstrateg i PFA Pension, Rasmus Pilegaard.

”I februar skabte den amerikanske økonomi ifølge ADP-opgørelsen 298.000 nye arbejdspladser. Det er væsentligt flere end de forventede 187.000. Kun to gange siden finanskrisen har ADP-rapporten vist beskæftigelsesfremgang på 300.000 personer. Det sender et meget positivt signal for udviklingen på det amerikanske arbejdsmarked,” siger Rasmus Pilegaard.

ADP-rapporten er en slags lillebror til fredagens arbejdsmarkedsrapport, som siden en justering i de indsamlede data i 2016 har givet et ret præcist bud på udviklingen i den amerikanske beskæftigelse - og vel og mærke et par dage før den vigtige arbejdsmarkedsrapport fredag. 

Derfor er dagens ADP-beskæftigelsestal også betydningsfulde, fortæller seniorstrategen:

”Siden efteråret har de fleste vækstindikatorer i USA peget på accelererende vækst og dagens positive tal for udviklingen i den private beskæftigelse sender et stærkt signal om robust fremdrift på arbejdsmarkedet. Det er godt nyt for privatforbruget, der er grundpillen i amerikansk økonomi, men betyder også, at arbejdsmarkedet strammer yderligere til, hvilket kan føre til stigende løninflation," siger Rasmus Pilegaard.

Sidste uge var en række ledende medlemmer af den amerikanske centralbank, Fed, usædvanlig klare i deres kommunikation om, at amerikansk økonomi nu er så stærk, at renten vil blive hævet ved rentemødet i næste uge.

Den gode ADP–rapport bidrager til at fjerne den sidste tvivl, der måtte være i markedet om en kommende rentestigning. Set i lyset af den meget positive udvikling i amerikanske vækst- og beskæftigelsesindikatorer skulle rapporten dog være nærmest ekstrem dårlig for at kunne få afgørende betydning for rentebeslutningen, vurderer seniorstrategen.

”Dagens ADP-tal bestyrker grundlaget for en renteforhøjelse i næste uge og, de korte renter stiger derfor en smule,” siger Rasmus Pilegaard kort efter offentliggørelsen.

Han tilføjer, at ADP-rapporten dog kun giver et billede af toppen af isbjerget i fredagens arbejdsmarkedsrapport. For eksempel må vi vente til fredag med at få nye nøgletal for lønudviklingen og erhvervsfrekvensen, som er mere relevante for markedet, når man skal vurdere, om Fed fremadrettet vil hæve renterne i et hurtigere tempo end det, der aktuelt er priset ind i markedet. 

Modsat den officielle amerikanske arbejdsmarkedsrapport bliver ADP-rapporten lavet af et privat institut. Den officielle arbejdsmarkedsrapport bliver offentliggjort på fredag kl. 14.30 dansk tid.