PFA investerer stort milliardbeløb i verdens største havvindmøllepark

Med den største enkeltinvestering i selskabets historie er kunderne i PFA blevet medejere af verdens største havvindmøllepark, der kommer til at producere strøm til mere end 500.000 husstande.

PFA er blevet medejer af havvindmølleparken Walney Extension Offshore Wind Farm i det nordvestlige England, der bliver verdens største af sin slags, når den står færdigbygget i 2018.
PFA, der er Danmarks største kommercielle pensionsselskab, køber halvdelen af havvindmølleparken af Ørsted (det forhenværende DONG Energy) sammen med PKA for ca. 17 mia. kr., så de to pensionsselskaber hver opnår et ejerskab på 25 pct., mens Ørsted fastholder en ejerandel på 50 pct.

For PFA betyder det en direkte investering på ca. tre mia. kr. Investeringen er den største enkeltinvestering i PFA’s historie og markerer en vigtig milepæl i den strategiske udbygning af investeringer i grøn energi og infrastruktur. Derudover vil opkøbet finansieres via en obligationsudstedelse (investment grade), som konsortiet PFA og PKA står bag, til nogle af verdens største institutionelle investorer.

”Med investeringen tager vi endnu et skridt ind på markedet for vedvarende energi, der aktivt bidrager til den grønne omstilling. Vi er stolte over, at gøre det sammen med Ørsted som partner, der er absolut førende på området, og som har opbygget stor ekspertise i at etablere velfungerende havvindmølleparker. Investeringen passer optimalt ind i vores strategiske fokus på alternative investeringer, som kan bidrage til at give vores kunder gode og stabile langsigtede afkast,” siger Allan Polack, Group CEO i PFA.

Havvindmølleparken med 87 møller opnår en kapacitet på 659 MW, når den står færdigbygget, hvilket svarer til strømforbruget i mere end 500.000 husstande.

Stærkt partnerskab og attraktivt afkast

Det har været vigtigt for PFA at komme ind i anlægsfasen i et stærkt partnerskab med Ørsted og PKA og på den måde følge projektet fra en tidlig fase. Med købet følger bl.a. en attraktiv inflationskorrigeret fastprisaftale på 15 år, som giver sikkerhed bag investeringen og sikrer et stabilt langsigtet afkast.

”Vi er målrettet gået efter at komme ind på markedet for store havvindmølleparker, som vi ser store perspektiver i. Med investeringen i Walney Extension Offshore Wind Farm er der tale om en væsentlig udbygning af vores portefølje af alternative investeringer, som vokser planmæssigt, og som er blevet et vigtigt element i den samlede investeringsstrategi. Vi har opbygget et stærkt team, og nu begynder vi at se de store transaktioner falde på plads, som vi engagerer os i,” siger Henrik Nøhr Poulsen, investeringsdirektør i PFA med ansvar for aktier og alternative investeringer.

Etableringen af vindmølleparken er allerede godt i gang, og den første strøm er gået i land i takt med de i alt 87 kæmpemøller løbende sættes op. Walney Extension vil, når den er fuldt idriftsat, overhale London Array og indtage pladsen som verdens største havvindmøllepark i drift.

Fakta om Walney Extension Offshore Wind Farm

  • Ørsted (tidligere kendt som DONG Energy) har en ejerandel på 50 pct., mens PFA og PKA hver har en ejerandel på 25 pct. 
  • Ligger i det Irske Hav, ca. 19 km fra Walney Island i Cumbria i det nordvestlige England og dækker et areal på 145 km2
  • Har en samlet kapacitet på 659 MW og kan dermed forsyne mere end en halv million britiske hjem med strøm
  • Vindmølleparken kommer til at bestå af 87 havvindmøller. MHI Vestas Offshore Wind opfører 40 vindmøller af typen V164-8,0 MW, mens Siemens Gamesa opfører 47 vindmøller af typen SWT-7.0 MW-154 turbines.
  • Walney Extension vil, når den er fuldt idriftsat overhale London Array og indtage pladsen som verdens største havmøllepark i drift.

Fakta om PFA og investeringer i infrastruktur

  • PFA er Danmarks største kommercielle pensionsselskab med over 500 mia. kr. under forvaltning og 1,2 mio. pensionskunder.
  • PFA arbejder målrettet med at øge antallet af alternative investeringer og har i dag et stærkt investeringsteam på området. Der er afsat en pulje på 40 mia. kr. til investeringer i unoterede aktier, infrastruktur og kredit frem imod 2020.
  • PFA har for nyligt investeret et større trecifret millionbeløb i centralt beliggende parkeringsfaciliteter i USA i firmaet InterPark sammen med en lille gruppe af store udenlandske investorer. Sidste år blev der investeret i seks solcelleparker i England, ligesom der er givet store tilsagn til investering i to af verdens førende infrastrukturfonde.