PFA bag nye bøger om den politiske danmarkshistorie fra 1972-1992

I anledningen af PFA’s 100 års-jubilæum sponsorerer PFA tilblivelsen af bøgerne ”De danske ministerier 1972-1992”. Første bog i den nye serie lanceres ved en reception på Christiansborg den 16. november med bl.a. tale fra Folketingets formand Pia Kjærsgaard

I år fylder PFA 100 år, og som en del af fejringen viderefører PFA traditionen fra tidligere jubilæer om at finansiere ny politisk forskning i bogserien ”De danske ministerier”.  De nye bøger beskriver det politiske klima, de største politiske aftaler og omhandler regeringens medlemmer i perioden 1972 -1992, herunder de to statsministre Anker Jørgensen og Poul Schlüter.

Første del af bøgerne – Anker Jørgensens tid 1972-1982 – lanceres 16. november kl. 15.00-16.30 ved en reception i Folketinget.

”For PFA har det været vigtigt at bidrage til den danske politiske historieskrivning. For det er nødvendigt, at vi også kigger bagud og bruger de erfaringer, som historien kan lære os fremadrettet. Det har været en central grundtanke for PFA i dette år, hvor vi fylder 100 år. Her har vi med bogen taget et kig tilbage i tiden, mens vi med vores tænketank ”Den nye 3. alder” har kigget frem. Bogen viderefører en tradition, der startede ved PFA’s 50 års jubilæum og fortsatte ved 75 års jubilæet, hvor PFA også donerede bogudgivelser om de danske ministerier,” siger Allan Polack, Group CEO i PFA.

Erfaringerne fra tidligere regeringsledere kan lære os meget

Forfatterne bag værket er professor Thorsten Borring Olesen og professor Niels Wium Olesen fra Aarhus Universitet. Når bogen præsenteres ved receptionen i Folketinget, vil der være taler af bl.a. Folketingets formand Pia Kjærsgaard og overborgmester i København Frank Jensen.

”Det værk, der udkommer i anledning af PFA’s 100 års jubilæum er rigtig spændende for Anker Jørgensens og Poul Schlüters tid er også min egen tid. Det er i de år, at min politiske bevidsthed og interesse tog fart, og jeg mærkede en indignation, som trængte sig mere og mere på. Derfor glæder jeg mig meget til at fordybe mig i de to bøger,” siger Pia Kjærsgaard, Folketingets formand, der har skrevet forordet til bogen.

Som en del af materialet til bogen har forfatterne gennemført en række interviews med nulevende ministre fra perioden.

”Som politiker i dag kan vi lære af de erfaringer, som tidligere regeringsledere har gjort sig. Ofte tror vi, at de situationer, vi står i er helt unikke, men historien viser nogen gange, at det er de ikke. Det viser mine mange samtaler med Anker Jørgensen igennem tiden. Hans erfaringer er noget af det, jeg som socialdemokratisk politiker bygger oven på i min hverdag,” siger Frank Jensen, overborgmester i København.

Studerende får også glæde af den nye forskning

Denne nye forskning får liv gennem en distribution til studerende, som får mulighed for at dykke ned i den spændende epoke i historien via Danmarkshistorien.dk, hvor materialet er gengivet i kondenseret form, og hvor der er lavet relevant undervisningsmateriale om perioden.

Den anden del af dette bind – Poul Schlüters tid 1983-1992– udkommer til maj 2018. Perioden fra 1983-1992 beskriver bl.a. arbejdsmarkedspensionernes tilblivelse og dermed fundamentet, for det pensionssystem, vi kender i dag og som gentagene gange er kåret til verdens bedste pensionssystem.

Fakta om bogens indhold

  • I 1972 trådte Jens Otto Krag tilbage som statsminister, og det følgende årti blev Anker Jørgensens tid, kun afbrudt af Poul Hartlings smalle Venstre-regering 1973-75. Anker Jørgensens tid giver et fascinerende indblik i regeringsførelsen og det parlamentariske maskinrum, hvor datidens store politiske udfordringer og det politiske spil afdækkes grundigere end før set.
     
  • Anker Jørgensens tiår blev især præget af tre nye udfordringer og vilkår, der komplicerede regeringsudøvelsen og den politiske proces. EF-medlemskabet, Jordskredsvalget 1973, der fordoblede antallet af partier i Folketinget, og oliekriserne, der bragte efterkrigstidens højkonjunktur til en brat ende.

Fakta om bogserien ”De danske ministerier”:

Denne udgivelse er femte bog i serien. Serien består også af:

  • De danske ministerier 1848-1901 og De danske ministerier 1901-1929 skrevet af Svend Thorsen
  • De danske ministerier 1929-1953 og De danske ministerier 1953-1972 skrevet af Tage Kaarsted.