Undgå glatis på skiferien

Vinterferien står for døren, og den bruger mange danskere på at stryge mod koldere himmelstrøg for at stå på ski. Det kan være sjovt at drøne rundt på pisterne, men har du styr på forsikringen, hvis et uheld eller en skade pludselig sætter en stopper for fornøjelserne i sneen?

Hvert år pakker flere hundrede tusinde danskere det lange undertøj og solbrillerne for at tage på skiferie. Selvom det er velkendt, at den populære folkesport indebærer en vis risiko, så står den gnidrede tekst på forsikringspolicen ikke altid øverst på dagsordenen, når turen går til hvide bakker og bjerge.

Men det er en fordel at have styr på forsikringsdækningen, når du klikker skiene på fødderne. For når skisæsonen er på sit højeste, registrerer PFA en markant stigning i antallet af knæskader på PFA Helbredssikring. I årets første kvartal er der generelt 20 pct. flere anmeldte knæskader end resten af året.

Husk rejseforsikringen

Hvis du er kunde i PFA, har du sandsynligvis en helbredssikring som en del af din ordning. Den dækker forundersøgelse og behandling af sygdomme, men ikke en akut skade - hverken på ferien eller hjemme. Og så kan det godt være op ad bakke, hvis du ikke har en rejseforsikring.

”Akutte skader er ikke dækket af helbredssikringen, så hvis du kommer galt afsted på skiferien, skal du være opmærksom på, at din helbredssikring ikke dækker indlæggelse og behandling på et hospital eller en skadestue. Her er det vigtigt, at du har tegnet en rejseforsikring og har dit EU-sygesikringskort med,” siger Lasse Jermiin, som er chef for Sundhed & Skade i PFA.

PFA kan hjælpe efter ferien

Udover de akutte skader kan mange timer med ski under fødderne føre til en række overbelastningsskader eller andre problemer, som du måske først opdager, efter du er kommet hjem.  For eksempel er der blandt PFA’s kunder hele 75 pct. flere, der får behov for genoptræning af knæ i årets første tre måneder sammenlignet med resten af året.

I de tilfælde vil PFA normalt kunne hjælpe dig, hvis du har fået en henvisning fra din læge. Med henvisningen i hånden kan du kontakte PFA, som typisk kan hjælpe med fysioterapi eller genoptræning alt afhængig af skadens karakter.

”Hvis du efter hjemkomsten fx har ondt i knæet eller i ryggen efter et styrt, så opfordrer vi til, at du kontakter PFA Sundhedscenter,” siger Lasse Jermiin og understreger, at der i sjældne tilfælde kan være nogle yderområder, hvor PFA ikke kan tilbyde dækning.

Fakta: Undgå skader, når du er afsted:

1. Husk at varme op hver dag, inden du begynder at stå på ski
2. Test, at dine skibindinger ikke er for stramme, så du lettere kan få skiene af ved et uheld
3. Stræk ud både før og efter din træning hver dag
4. Husk at holde pauser, når du begynder at blive træt
5. ”Afterski” er ofte en del af en skiferie. Men husk at sove nok om natten, da det giver dig en hurtigere reaktionsevne og en bedre dømmekraft.

Fakta: Sådan er du dækket

1. PFA Helbredssikring giver mulighed for, at du fx kan komme til forundersøgelse, efterbehandling og kontrol på hospitaler, klinikker og hos speciallæger, hvis du bliver syg eller får en skade. Du skal i alle tilfælde kontakte din egen læge for at få en henvisning.

2. Helbredssikringen dækker ikke akutte indlæggelser på sygehuse og skadestuer - hverken i Danmark eller udlandet. Derfor er det vigtigt, at du sørger for at have en rejseforsikring, som dækker dig på rejsen. Både hospitalsophold og hjemtransport i udlandet kan være meget dyrt.

3. Det blå EU-sygesikringskort dækker kun inden for Europa og i et begrænset omfang, fx dækker det ikke hjemtransport.

4. Tjek grundigt, hvordan din rejseforsikring dækker. Nogle rejseforsikringer dækker nemlig ikke skiskader, da det betragtes som ekstremsport og derfor kræver en tillægsdækning.