Udsigt til at globalt opsving forlænges ind i 2019

Efter et par hårde måneder på især aktiemarkederne har april og begyndelsen af maj budt på stigende aktiekurser. Det amerikanske opsving, der er en af de tunge vækstmotorer for den globale økonomi, bliver ved med at overraske positivt, og meget tyder på, at selvom opsvinget befinder sig i ’anden halvleg’, er det nok i starten af denne, og det kan meget vel vare et par år endnu.

Det vurderer seniorstrateg i PFA Rasmus Pilegaard.

”April og primo maj bød på stigende renter, højere aktiekurser, en styrket amerikansk dollar og stærke regnskaber fra virksomhederne. Udviklingen afspejler robuste globale vækstindikatorer, gradvist stigende inflation og forsonende politiske toner fra de globale topledere og brændpunkter. Fremadrettet virker det globale opsving intakt, og alle de store regioner bidrager til væksten, mens centralbankerne stadig fører en meget lempelig pengepolitik. I sådant et miljø ventes aktier og risikofyldte aktiver at give pæne afkast, hvorimod obligationsafkastene ventes at blive tynget af stigende renter,” siger seniorstrateg i PFA Rasmus Pilegaard.

Han tilføjer, at globale aktier stadig er ca. 5 pct. under toppen fra januar, men at det næppe udvikler sig til et bear-marked, da verdens vigtigste økonomi – USA - må forventes at vise styrke i 2018 og ind i 2019. Det er specielt tre faktorer, som har givet medvind til amerikansk økonomi, og som spreder sig globalt, fortæller Rasmus Pilegaard.

”Trumps skattereform og en ekspansiv finanslov stimulerer væksten, og der er stadig en tendens til, at finanshusene opjusterer vækstprognoserne. For det andet er den amerikanske dollar knap 8 pct. svagere i forhold til samme tid sidste år, hvilket gavner eksport og virksomhedernes indtjening i udlandet. For det tredje understøtter det synkrone globale opsving efterspørgsel og privatforbrug på tværs af regioner,” siger Rasmus Pilegaard.

På de knap så positive side er olieprisen steget med næsten 50 pct. det seneste år, hvilket sammen med stigende priser på metaller begynder at påvirke produktions- og forbrugerpriser. Det trækker amerikanske renter op og medfører risiko for fire amerikanske renteforhøjelser i år. Det får dog ikke seniorstrategen til at ryste på hånden. 

”De seneste data for husholdningernes økonomi og virksomhedernes omsætning og investeringsplaner tyder på, at vi er i første del af anden halvleg af det amerikanske økonomiske opsving. Det betyder, at den positive vækstcyklus kan blive forlænget med op til et par år, og at den korrektion vi har oplevet på aktiemarkederne næppe udvikler sig til et bear-marked. Så længe rentestigningerne går hånd i hånd med robuste væksttal plejer aktier at outperforme obligationer. Det udelukker ikke, at aktiekorrektionen kan blive større, men historien peger på at den i så fald vil være af kortere varighed og sandsynligvis overstået i løbet af 2. halvår 2018,” siger Rasmus Pilegaard.