Rentestigninger bag aktiedyk

Rasmus Pilegaard er seniorstrateg i PFA

Både amerikanske, asiatiske og også de danske aktiemarkeder ser rødt med store fald i de her dage. Her forklarer PFA's seniorstrateg Rasmus Pilegaard lidt om hvorfor.

Som investor er det en vigtig reminder om, at der altid er risici i markedet, men samtidig skal man huske, at usikkerheden først og fremmest skyldes, at aktiemarkederne har fået de stigende renter galt i halsen, og at de stigende renter kommer som en reaktion på en stærk amerikansk økonomi. 

Derfor er det næppe begyndelsen på en større nedtur, omvendt har vi nok ikke set de sidste aktiefald i denne omgang. Det vurderer PFA’s seniorstrateg Rasmus Pilegaard. 

”De nuværende fald på aktiemarkederne er en afspejling af, at vi har set nogle ret markante rentestigninger i USA, hvor de lange renter er steget med 40 basispunkter til det højeste niveau siden 2011. Normalt kan stigende renter og aktiekurser gå hånd i hånd, men de seneste to måneder er vi nået dertil, hvor det er gået for hurtigt og tydeligvis er blevet lidt for meget for aktiemarkederne. Specielt de aktier, som er rentefølsomme, har haft det hårdt her de seneste par dage,” siger Rasmus Pilegaard. 

Markeder skal vænne sig til højere renter

Rentestigningen i USA har skabt nervøsitet på markederne globalt. Og det kan vare nogen tid, før aktiemarkederne helt har forstået, at renterne skal op. Rentemarkederne har derimod vist, at de har forstået budskabet fra aktier og er kørt lidt ned igen, men det ændrer ikke på, at renterne på sigt vil stige yderligere. Den nuværende uro på de globale aktiemarkeder er dermed ikke noget, der får den amerikanske centralbank til at ændre deres plan for de fremtidige rentestigninger, hvor den næste forventes at blive annonceret i december, vurderer PFA’s seniorstrateg.

”I går så vi allersidst på handelsdagen, at rentemarkedet ikke er helt upåvirket af aktiemarkedet. Efter at aktiekurserne var faldet med 2 pct., fik vi et tilbagefald i amerikanske statsrenter på knap 10 basispunkter. Det hjalp ikke meget i aftes, hvor S&P500 indekset endte med et fald på 3,29 pct., men sender dog et signal om, at der er et loft over, hvor meget og hvor hurtigt renterene kan stige. På lidt længere sigt burde det berolige aktier lidt,” siger Rasmus Pilegaard og fortsætter:

”Men jeg tror stadig, at renterne gradvist vil krybe op som konsekvens af den robuste amerikanske økonomi. Ser vi tilbage til februar, hvor stigende renter til sidst slog benene væk under aktiemarkedet, er der mange ligheder, men jeg tror ikke, at aktierne skal helt så langt ned som i februar, hvor S&P500 indekset faldt 10 pct. over 9 handelsdage. Dels er aktier aktuelt ikke steget i samme omfang de foregående måneder, dels venter jeg ikke en tilsvarende nedadrettet revision i global vækst, som det var tilfældet i foråret.  Perioder med volatilitet har det dog med at strække sig lidt længere, så jeg vurderer, at vi kommer til at se mere volatilitet de kommende dage.”

Robust vækst i USA

Renterne har i det seneste års tid haft en tendens til at stige lidt i hop, og så kan det blive for meget for aktiemarkederne, som kløjes i det, hvorfor renterne kører lidt tilbage igen, forklarer seniorstrategen. Han minder desuden om, at man skal huske på, at renterne stiger på baggrund af en solid økonomisk udvikling i USA, som p.t. er hoveddriver i den globale økonomi. Den amerikanske centralbank, Fed, har derfor været meget udtalt om robustheden af væksten og derfor behov for fortsat gradvise rentestigninger.

”De stigende renter afspejler en robust amerikansk væksthistorie, og at vi har haft en relativt lang periode med amerikanske aktiemarkeder, der har sat nye ’highs’. Så der er ikke noget unaturligt i, at aktiemarkedet oplever fald på 5 pct. Selv i et bull-marked er det normalt at se korrektioner på op til 5 pct. et par gange i løbet af et år. Jeg tror ikke, det er starten til noget værre, selvom de her fald jo er lidt brutale lige nu. Det er dog en vigtig løftet pegefinger om, at alt ikke kan køre opad hele tiden, og at der er risici i markedet, når man investerer,” siger Rasmus Pilegaard.