Corona-virus: Hold fast i dine investeringsvalg

Coruna-virussen har de seneste uger medført store fald på finansmarkederne og fået pensionsopsparingen til at svinde. I en sådan situation kan det være svært at bevare roen og forblive tro mod sine investeringsvalg, men det er ikke desto mindre erfaringsmæssigt det klogeste at gøre, fortæller forbrugerøkonom i PFA, Carsten Holdum.

De seneste uger har coruna-virusen ikke blot spredt sig til lande verden over, den har også ramt finansmarkederne og investeringsafkastet hårdt. I den situation er det naturligt, at man som pensionskunde overvejer, om man skal gøre noget for sikre sin opsparing. 

Her er det først og fremmest vigtigt, at man bevarer roen og husker på, at pension er langsigtet opsparing. Det forklarer forbruger-økonom i i PFA, Carsten Holdum.

”Selvom det aldrig er rart at se negative afkast, så er det vigtigt at huske på, at man først for alvor har tabt penge, hvis man skiller sig af med de investeringer, der er faldet i værdi. Derfor er det ofte en dårlig beslutning at ændre investeringsvalg, når markedet er dykket. I den situation kommer man så at sige til at købe dyrt og sælge billigt, og man fraskriver sig muligheden for at genvinde det tabte, når markedet vender”, siger Carsten Holdum.

Han henviser til, at finansmarkederne historisk har været ramt af mange nedture og typisk kommer stærk tilbage. Det så man eksempelvis også under finanskrisen i 2008. Her dykkede markederne med 20-30 procent, men der gik kun få år, før at tabet var hentet ind igen. 

Des kortere tid til pension, des mindre risiko er der på opsparingen
Ifølge Carsten Holdum er det samtidig værd at huske på, at de fleste af PFA’s kunder sparer op i PFA Investerer, hvor investeringsrisikoen bliver justeret i forhold, hvor lang tid man har til pension. Det betyder, at ældre kunder med kort til pension som udgangspunkt er mindre udsat for tab end yngre kunder, som har lang tid til pension og dermed også længere tid til at hente eventuelle tab tilbage.

”Det kan være svært helt at undgå negative afkast, når markederne falder, som de gør i øjeblikket, men det er muligt at begrænse tabet for de kunder, som har kort tid til pension. Og det er også sket. Ser vi på de kunder, som har kortest tid til pension, så er det også dem, der er blevet mindst påvirket af den negative udvikling. Og det er netop pointen med vores produktdesign,” siger Carsten Holdum.

Sådan håndterer PFA situationen på markederne:

  • PFA er gået ind i året med overvægt af defensive aktiver, som er mindre påvirkelige overfor konjunkturfald end de såkaldte cykliske aktier. Den position er fastholdt frem til nu, og det har været med til at afbøde konsekvenserne af den negative udvikling på markederne.
  • PFA har som en af landets største investorer mange knapper at skrue på og justerer løbende investeringerne for at sikre en optimal risikospredning. Det gælder både i forhold til at begrænse eventuelle tab her og nu, men også i forhold til at udnytte de langsigtede muligheder for afkast, som kan følge efter den igangværende markedsuro.
  • Ud over aktier har PFA mange alternative investeringer i eksempelvis bæredygtig energi, ejendomme og logistik. Der er med til at stabilisere afkastet, når der er modvind på finansmarkederne.