Arbejder du hjemme? Sådan kan du gøre det bedst muligt

Mange danskere arbejder hjemmefra i denne tid som følge af Corona-virussen og nedlukningen af store dele af Danmark. Men hvordan tilrettelægger man hjemmearbejdsdagen bedst muligt, så den bliver til gavn for alle parter? Rikke Bay Haaber, chef for Strategisk Sundhed i PFA, giver her gode råd.

Vær opmærksom på bord, stol og lys

Den optimale hjemmearbejdsdag starter med en god hjemmearbejdsplads. Her er det vigtigt, at du sidder godt, har ordentlig belysning og varierer din arbejdsstilling i løbet af dagen. I praksis betyder det, at du skal være opmærksom på dit valg af bord, stol og belysning. Det er bl.a. vigtigt, at bordet og stolen har den rette højde og er behagelige at sidde ved og på, når du arbejder. Samtidig er belysningen også vigtig, og hvis det f.eks. drejer sig om loftslys, skal lyskilden ikke være direkte over dig, da det kan give reflekser i skærmen og genere dine øjne.

Sæt gode rammer for hjemmearbejdet

Når vi arbejder hjemmefra, kan det være svært at skelne mellem arbejdstid og fritid. Derfor er det en god idé at sætte rammer for, hvornår på dagen du er på arbejde, hvornår du holder pauser, og hvornår du har fri. Hvis du ikke sætter klare rammer for din dag, kan tingene nemt flyde sammen, og enten risikerer det hele at gå op i gøremål i hjemmet, eller også ender du med at arbejde non stop meget længere, end hvad godt er.

I den forbindelse er det også vigtigt at få forventningsafstemt med din leder og kollegaer, når du arbejder hjemme – f.eks. hvornår arbejdsdagen starter og slutter, hvornår du er tilgængelig, hvornår der er pause, og hvilke arbejdsopgaver der kan og skal løses hjemmefra. Det kan f.eks. være en god idé at starte dagen med et telefon- eller videomøde, hvor I ”tjekker” ind og taler dagens opgaver igennem. Det kan også være faste virtuelle sparringsmøder med din leder eller kollegaer - hvilket også kan være med til at holde motivationen oppe.

Hold pauser og gerne med børnene

Når du arbejder hjemme, er det desuden vigtigt at holde pauser. På en fysisk arbejdsplads er der mange naturlige pauser i løbet af en dag – f.eks. ved kaffemaskinen eller ved printeren. Det sker sjældent naturligt på hjemmekontoret, særligt hvis man bor alene. Prøv derfor at få indlagt pauser, så din hjerne kan få et tiltrængt break i løbet af dagen, og sæt f.eks. tid af til en god frokost eller til en hjemmetræningsvideo i løbet af din dag.

En pause kan også bruges med børnene, som jo for manges vedkommende også er hjemme i denne tid. Her er det vigtigt, at du afsætter tid til at være nærværende overfor dem i løbet af dagen, lige såvel som du afsætter tid til at arbejde. Forklar børnene, at de næste 30 minutter skal mor eller far have ro til et vigtigt møde på skærmen eller en vigtig samtale. Men lav også huller i arbejdsdagen med plads til en tur i skoven, på legepladsen eller tur med klapvognen.

Bevæg dig i løbet af hverdagen

Det er også vigtigt at få bevægelse ind i hjemmearbejdsdagen. For situationen i øjeblikket betyder, at mange af os bevæger os mindre end normalt. Måske plejer du at cykle på arbejde, går op og ned af trapper i løbet af din arbejdsdag eller smutter forbi træningscentret på vej hjem – og nu er du ”bare” hjemme. Så er det nu, at du skal tænke anderledes for at få motion ind i hverdagen. Gå f.eks. en tur på 30 minutter, inden arbejdsdagen starter, eller prøv en træningsapp, som har et væld af kortere træningsprogrammer, du kan vælge imellem. Læg f.eks. en ugeplan, så du er sikker på at få bevægelse og motion ind i din rutine.

Samtidig er det vigtigt at få frisk luft i løbet af hjemmearbejdsdagen. For det er vigtigt for vores sundhed - og det bliver ikke mindre vigtigt, når vi sidder indenfor hele dagen. Sørg derfor for at komme ud i løbet af dagen og at lufte godt ud i hjemmet flere gange dagligt.