Sådan kan vi passe på det mentale helbred i denne tid

Corona-krisen kan give anledning til bekymring og utryghed, og det kan i værste fald udløse stress og angst. Derfor er det vigtigt, at vi passer på vores mentale helbred i denne tid, og her kan både den enkelte og virksomhederne gøre en hel del, lyder det fra PFA.

Bliver jeg syg? Mister jeg mit job? Og hvordan skal det hele ende? Hvis du stiller dig selv den slags spørgsmål i øjeblikket, er du langt fra alene. Corona-krisen kan nemlig give anledning til meget bekymring og usikkerhed hos danskerne, og det mærkes også i PFA.

Her får man i disse dage mange henvendelser fra virksomheder, som oplever, at deres ansatte er psykisk påvirket af situationen og f.eks. frygter for deres helbred og arbejde. Samtidig får PFA også henvendelser fra kunder, som er ængstelige og bange.

”Corona-virussen og følgerne kan være skræmmende og kan påvirke vores mentale helbred. Det handler grundlæggende om, at vi ikke føler, at vi er i kontrol i øjeblikket. I værste fald kan denne tilstand medføre både stress og angst, og derfor er det vigtigt, at der bliver sat ind i tide. Og her er der faktisk meget, som både den enkelte og virksomheden kan gøre for at støtte vores velbefindende her og nu,” siger Rikke Bay Haaber, chef for Strategisk Sundhed i PFA.

For virksomheder gælder det om at hjælpe medarbejdere, der er psykisk påvirket, bedst muligt i den aktuelle situation og sikre så god drift som muligt.

”Medarbejderne skal have råd og vejledning om, hvordan de kan organisere deres hverdag, så de får skabt nye vaner og rutiner og ikke mindst en fast struktur. Det kan nemlig give en følelse af kontrol hos den enkelte og dermed være med til mindske eventuel uro og bekymringer. Samtidig er det vigtigt, at virksomheden kommunikerer klart og tydeligt til medarbejderne og også hjælper lederne med at løfte den ledelsesopgave, der ligger i distanceledelse og særligt i den aktuelle krisesituation,” siger Rikke Bay Haaber.

Når det gælder den enkelte medarbejder, er der ifølge Rikke Bay Haaber en række gode råd til, hvad man selv kan gøre, hvis man døjer med usikkerhed og bekymringer i denne tid:

Vær i kontakt med andre mennesker

Situationen betyder, at vi har meget begrænset fysisk social kontakt. Flere af os vil bruge en masse tid hjemme, og mange af vores regelmæssige sociale aktiviteter vil ikke længere være tilgængelige for os. Det vil betyde en anden livsrytme, en chance for at være i kontakt med andre på andre måder end normalt. Vær regelmæssigt i kontakt med andre mennesker på sociale medier, e-mail eller telefon, da det stadig er gode måder at være tæt på de mennesker, der betyder noget for dig.

Få en ny daglig rutine

Det er vigtigt i denne tid at få en daglig rutine. For det er med til at skabe ro og nye vaner, og på den måde er en daglig rutine fundamental for at få en følelse af mere kontrol i en hverdag, som er ny/anderledes uden mange af de vanlige gøremål. Her kan du f.eks. prøve at få en træningsrutine, læse mere, se film eller prøve nye afslapningsteknikker. Prøv også at hvile og se dette som en ny, usædvanlig oplevelse, der kan have dens fordele – f.eks. at der er tid til at prøve nyt.

Undgå spekulationer

Forsøg at undgå spekulationer, og find anerkendte kilder til udbruddet. Rygter og spekulation kan give anledning til angst. At have adgang til information af god kvalitet om virussen kan hjælpe dig med at føle dig mere i kontrol. I den forbindelse skal du også prøve at styre, hvordan du følger udbruddet i medierne. Der er omfattende nyhedsdækning om udbruddet. Hvis du finder ud af, at nyhederne gør dig urolig eller stresser dig, er det vigtigt at finde en balance. Vi skal holde os informeret, men begræns dit nyhedsindtag, hvis det generer dig.

Anerkend dine følelser

Det er OK at føle sig sårbar og overvældet. Det er vigtigt at anerkende disse følelser og minde hinanden om at passe på vores fysiske og mentale helbred. Vi bør også være opmærksomme på og undgå at øge vaner, der måske ikke er nyttige på lang sigt såsom rygning og alkohol.

Berolig andre

Prøv at berolige folk, du kender, som kan være bekymrede, og sørg for at have kontakt til folk, du kender, der bor alene.