Danske aktier blandt toppen i turbulent aktieår

Tine Choi Danielsen, chefstrateg i PFA.

De finansielle markeder har indtil videre haft et turbulent år, men hvordan har de forskellige aktieindeks verden over egentlig klaret sig igennem 2020 indtil nu?

2020 har langtfra været et traditionelt investeringsår. Og hovedårsagen er ikke overraskende den verdensomspændende coronavirus.

Pandemien ramte for alvor de finansielle markeder i slutningen af februar, hvor alverdens aktieindeks blev malet i rødt. Værst så det ud 23. marts, da bunden blev ramt med samlet fald i omegnen af 30 pct. Siden er investorernes optimisme fra starten af året dog vendt tilbage, og i løbet af sommeren har visse aktieindeks slået rekorder på stribe. Godt hjulpet på vej af store økonomiske hjælpepakker og pengepolitiske lempelser.

Men det er ikke alle steder, at forårets kursdyk er blevet afløst af tilsvarende store stigninger. Kaster man et blik på aktieindeksene verden over, og hvordan de har klaret sig indtil videre i år, er forskellene markante.

Danmark med i toppen

Helt i toppen blandt de bedst performende aktieindeks indtil videre i 2020 finder man blandt andet det amerikanske, tech-tunge Nasdaq-indeks samt det danske eliteindeks, C25. Førstnævnte har de seneste måneder særligt nydt godt af store stigninger til tech-giganter som Microsoft, Google og Apple, mens det danske eliteindeks er blevet ført frem af dets overordnede defensive natur og store antal kvalitetsselskaber – to egenskaber som typisk tiltrækker investorerne i krisetider. Interessant er det dog, at Vestas er årets højdespringer med en kursstigning på 22,55 pct.

”Tech-selskaberne har vist sig at være corona-resistente. Deres omsætning afhænger ikke af forbrugernes mobilitet, tværtimod har de netop på grund af mobilitetsrestriktioner oplevet en stigende efterspørgsel og leveret bedre end ventet i regnskaberne. Så selvom der er meget snak om, at de er steget for meget, er der stadig også gode fundamentale grunde til, at de har klaret sig godt igennem coronakrisen. Selvom det bare er en enkelt aktie, så synes jeg også, at det er rigtig interessant, at Vestas er årets højdespringer herhjemme. Den udvikling er formentlig et udtryk for det øgede klimafokus, som har fået et ekstra skub med EU-landenes hjælpepakker,” siger PFA’s chefstrateg Tine Choi Danielsen.

Begge indeks er siden årsskiftet steget over 20 pct. Derudover er det kinesiske indeks CSI 300 også at finde blandt de bedst performende indeks. Ifølge Tine Choi Danielsen skyldes det, at Kina var det første land til at blive ramt af coronavirus og til at komme ud af recessionen. Hun peger samtidig på, at Kina, som det ser ud nu, formentlig også bliver det eneste land, der i år når tilbage på samme vækstspor, som inden coronavirussen ramte.

Sydeuropa i bund

Retter man i stedet blikket mod de aktieindeks, der har haft sværest ved at rejse sig fra sygesengen siden de voldsomme dyk i foråret, rammer blikket hurtigt det franske CAC 40-indeks samt det italienske FTSE MIB-indeks. Begge indeks er nemlig blandt dem, der har klaret sig dårligst i år og ligger begge omkring 20 pct. under niveau ved årsskiftet.

Generelt har de europæiske aktier hængt i bremsen, siden de store kursdyk i foråret. Det brede Stoxx 600-indeks ligger fortsat under niveauet ved årsskiftet, og det samme gør sig gældende for det tyske DAX-indeks. Ser man på det globale aktieindeks, MSCI ACWI, er det skåret over en bred kam også i høj grad de europæiske aktier, der har klaret sig dårligst i år.

”Det europæiske aktiemarked har under coronakrisen lidt under, at tech-sektoren i Europa ikke er særlig stor. De selskaber, der er, har dog udvist samme corona-resistens som de amerikanske selskaber, og tech-sektorens markedsandel er da også steget i år. Til gengæld er det europæiske aktiemarked i højere grad præget af rigtig mange finansielle selskaber, som er vækstfølsomme. Det betyder også, at der er mere, som trækker ned end op i en europæisk kontekst, når en krise som denne rammer. Mere landespecifik er de sydeuropæiske økonomier mere afhængige af turisme end Nordeuropa, så her gør corona mere ondt rent vækstmæssigt. Det afspejles også på de enkelte landes aktiemarkeder,” siger Tine Choi Danielsen.

Rusland og Brasilien ramt af olieprisen

Men det er ikke kun i Sydeuropa, at det går trægt. Også de tre BRIK-lande Brasilien, Rusland og Indien har haft svært ved at finde momentum. Førstnævnte ligger omkring 18 pct. under niveauet ved årsskiftet, mens de to sidstenævnte ligger ca. 5 pct. under niveau.

”De tre lande ligger i toppen i forhold antal coronasmittede, og ingen af dem er rigtig lykkedes med at få kontrol over spredningen. Det har fået udenlandske investorer til at trække sig. Aktiemarkedets sammensætning spiller naturligvis også en rolle, for her rammes både Rusland og Brasilien særligt hårdt af olieprisens dybe fald,” siger Tine Choi Danielsen.