Markedskommentar: Selv i usikre tider kan det give mening at investere

Tine Choi Danielsen, chefstrateg i PFA.

Stigende usikkerhed og store begivenheder vil præge årets fjerde kvartal. Men det betyder nødvendigvis ikke, at man bør holde sig fra at investere. Det skriver PFA’s chefstrateg Tine Choi Danielsen om i denne markedskommentar

Årets sidste kvartal er allerede godt i gang, og jeg vil godt vove den påstand, at det for investorer er det mest usikre fjerde kvartal, vi længe har set.

Andenbølgen af Covid-19 er godt i gang i Vesten, og med det kolde vejrs ankomst på den nordlige halvkugle krydses der fingre for, at smittespredningen ikke eksploderer, så sundhedsvæsenet kommer under fornyet pres med større nedlukninger af økonomien til følge.

Samtidig er Brexit-forhandlingerne gået ind i den afsluttende fase, da Boris Johnsons selvforanstaltede deadline den 15. oktober nærmer sig med hastige skridt. Sidst, men ikke mindst, er der også mindre end en måned til det skelsættende amerikanske præsidentvalg.

Stigende usikkerhed 

Alle disse usikkerhedsfaktorer kommer i en tid, hvor verdensøkonomien er ved at rette sig efter et historisk dybt vækstdyk i andet kvartal, og hvor de ”lette” måneder i genopretningen lakker mod enden.

Let, fordi det er svært ikke at få et kraftigt rebound i aktiviteten, når man åbner op for noget, der har været lukket helt ned. Men på ingen måde billigt, da genåbningerne går hånd i hånd med historisk stor stimulans fra såvel regeringer som centralbanker.

Hvorom alt er, er farten i de makroøkonomiske indikatorer begyndt at aftage og sammen med det, er envejsbilletten opad på aktiemarkedet den seneste månedstid blevet byttet til også at have en retur. De kommende måneder vil vise, hvor stærkt opsvinget egentlig er, og selvom udviklingen stadig vil være i den rigtige retning, kan investorerne sagtens blive skuffet over, at det går langsommere, end man troede.

Med andre ord er usikkerheden på den vækstmæssige front stigende, og den usikkerhed bliver ikke mindre af Covid-19, Brexit og et amerikansk præsidentvalg.

Kan det betale sig at investere?

Som investor er der således rigtig mange ting at forholde sig til. For når strateger og økonomer som jeg begynder at snakke om stigende usikkerhed, kan man tænke, om det overhovedet kan betale sig at investere lige nu?

Det korte svar herpå er dog, at det kan det. Har man penge, man vil investere, og har man en lang tidshorisont, er det bare med at komme i gang. Og det er uanset vejrudsigten. Vi ved, at over længere tidshorisonter stiger aktiemarkederne mere, end de falder. Gennemsnitligt med et årligt afkast på lige knap 7 pct.

Der vil selvfølgelig være perioder, hvor afkastene afviger i begge retninger. Men alt andet lige kan man forvente, at der over tid vil blive kompenseret herfor, så gennemsnittet lander på de knap 7 pct. Det er også denne viden, som gør, at pensionsselskaber og andre investeringsrådgivningskoncepter altid prædiker om, at jo længere tidshorisont, des mere risiko kan man tåle. Og vice versa.

Dyp tæerne

Med det sagt skal man selvfølgelig ikke ignorere vejrudsigten fuldstændig. Men ligesom der ikke findes dårligt vejr, men kun dårlig påklædning, kan man i tider som disse også vælge at være ekstra påpasselig og følge investeringsrådene. Eksempelvis om at sprede sine investeringer, så man ikke lægger alle æggene i en kurv.

Man kan også starte med at dyppe tæerne og gradvist købe op, til man har fået investeret hele det beløb, man havde tænkt sig. Markedet svinger hele tiden, og oftest er det, når usikkerheden er størst, at de bedste opkøbsmuligheder opstår.

Har man besluttet sig for at investere, og altså er parat til at løbe risikoen for, at investeringen også kan tabe i værdi, er det bare med at komme i gang.

Risikoen går begge veje

Det eneste, der er sikkert, er, at hvis man ikke får investeret, så går man glip af muligheden for at få opsparingen til at yngle. Og det er bogstaveligt talt.

Vi lever i en tid med negative renter og skal derfor betale for at have pengene stående i banken. Selv hvis man undgår det, får man stadig 0 pct. i rente, og samtidig betyder den smule inflation, vi trods alt har, at værdien af vores kontanter bliver udhulet.

Det er det alternativ, man skal holde op mod risikoen ved investere sin opsparing på de finansielle markeder. Selv et mål om kapitalbevarelse kræver i dag, at man investerer sine penge på finansmarkederne.

Denne markedskommentar er skrevet af chefstrateg i PFA, Tine Choi Danielsen.