Færre er i gang med sundhedstiltag efter corona-udbruddet

Andelen af danskere, der er i færd med at forbedre deres sundhed, er faldet efter udbruddet af corona i foråret – selvom motivationen er den samme. Det viser en ny undersøgelse fra PFA, som her giver gode råd til, hvordan man i denne tid kan komme i gang med at styrke sin sundhed.

Har du oplevet, at det under corona-krisen har været sværere at holde liv i de sunde kost- eller motionsvaner, end det var tidligere? Så er du langt fra den eneste.

Færre danskere er nemlig i gang med at forbedre deres sundhed, efter at corona-krisen brød ud i foråret. Det viser en ny undersøgelse fra PFA blandt ca. 4.300 beskæftigede kunder.

Her er andelen af kunder, der angiver, at de er i gang med tiltag, der kan styrke deres sundhed, faldet fra 40 pct. før corona-udbruddet til 35 pct. efter corona-udbruddet. Og det er på trods af, at motivationen for at forbedre sundheden er uændret i perioden. Således er der både før og efter corona-udbruddet 89 pct., der angiver, at de i høj eller nogen grad er motiverede for at gøre en indsats for at styrke deres sundhed.

”Når vi befinder os i en krisetilstand som f.eks. corona, reagerer vi vidt forskelligt – og typisk vil fokus ikke være på at forbedre ens sundhedstilstand, men derimod på at komme igennem krisen. At vende perspektivet og se situationen som en mulighed for f.eks. at bevæge sig mere, spise sundere eller få mere restitution kan være udfordrende. For det kræver tid og overskud og en ny struktur i ens hverdag,” siger Rikke Bay Haaber, chef for Strategisk Sundhed i PFA.

Der skal ikke så meget til, som man tror

Undersøgelsen viser desuden, at hvor 29 pct. angav ”manglende tid” som den primære barriere for at komme i gang med sundhedstiltag før corona-udbruddet, så er den andel faldet til 22 pct. efter corona-udbruddet. Omvendt er andelen, der angiver ”jeg ved ikke, hvordan jeg skal komme i gang” som den primære barriere for at komme i gang med tiltag, steget fra 10 pct. til 16 pct. i perioden, mens andelen, der svarer ”Jeg mangler tro på, at det kan lykkes”, er steget fra 10 pct. før corona-udbruddet til 13 pct. efter corona-udbruddet.

”Hvis man under corona-krisen er kommet lidt bort fra de gode vaner og f.eks. spiser mere usundt eller får mindre motion end før krisen, kan det måske umiddelbart virke lidt uoverskueligt at komme i gang igen. Men faktisk skal der ikke så meget til, som vi tror. For med små greb er det muligt at ændre vanerne og gøre noget godt for sig selv og ens helbred. Og det gælder også i denne tid, hvor mange tilbringer mere tid derhjemme og mindre tid på f.eks. arbejdspladsen, idrætsforeninger eller fitnesscentre, hvor mange ellers normalt får hjælp til sundere vaner,” siger Rikke Bay Haaber.

Gode råd til at komme i gang med sundere vaner:

- Du skal naturligvis ville ændre en vane og tage en bevidst beslutning om at ændre den. Så holder du fast i din ændring og bliver ved med at gentage den, indtil den er blevet til en ny vane. Noget nyt, du gør helt automatisk uden at tænke over det. Forskerne siger, at det tager mellem 30 og 60 dage at ændre en vane.

- Når der er bump på vejen, så er det op på hesten igen. Det handler om at tage små skridt, ét ad gangen og opsætte delmål, så du kan se og mærke forandringen.

- At holde fast i en forandring kræver viljestyrke, og den har vi mest af tidligt på dagen. I løbet af dagen bliver vi udsat for flere og flere fristelser, som vi skal modstå, og vores viljestyrke svækkes. Vær bevidst om denne cyklus, hvis du vil holde fast i en ny vane. Er det f.eks. motion, du vil have mere af, så forsøg at dyrke motion om morgenen. Er det dine kostvaner, du vil ændre, så start dagen med et nærende sundt måltid, og ha’ indkøbsseddel med i supermarked, hvis du handler om eftermiddagen efter arbejde, så du undgår fristelser.

- Hvis du er meget hjemme i denne tid og f.eks. gerne vil spise sundere eller have mere bevægelse, så skal du planlægge dine dage. Læg pauser ind til bevægelse - f.eks. en kort gåtur – og også til frokostpausen, så den ikke spises foran computeren. Og sørg for at have en god søvnrutine, for søvn er fundamentet for overskud.

- Samtidig kan du med fordel involvere dine nærmeste i forandringen og dine mål, så de støtter op og hjælper dig på vej.

- Det samme kan du gøre med dine fysiske omgivelser. F.eks. kan du stille løbeskoene frem, så du ikke kan undgå at se dem, og stille grøntsager og sunde snacks synligt fremme i køkkenet. Det lyder måske banalt, men det virker.