Øget forbrug i vente i 2021, men opsparingsfesten vil fortsætte

Der er potentiale for øget forbrug, når verden igen bliver mere normal. Men opsparingsfesten vil fortsætte i 2021, lyder det i dette indlæg af Carsten Holdum, forbrugerøkonom i PFA.

Der kan være langt mellem de gode nyheder i denne corona-tid. Men her kommer en af de bedre: Aldrig før har vi danskere nemlig haft så god en vurdering af vores egen privatøkonomi – herunder om der er plads til at lægge noget til side, og om pengene slår til i den nuværende situation. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, som PFA har trukket.

Den gode vurdering hænger ikke mindst sammen med, at vi under krisen har brugt færre penge og i stedet polstret os i stor stil. Det betyder, at vi har mere til rådighed, og nu her et godt stykke inde i krisen har vi ret mange penge på lommen. F.eks. viser de seneste tal fra Danmarks Nationalbank, at vores opsparing i banken voksede med 50 mia. kr. i 2020, så den nu har passeret 1 billion kr.

Det er med andre ord med god grund, at danskerne har så god en vurdering af deres aktuelle økonomiske situation. Og det betyder også, at der er potentiale for øget forbrug, når verden igen bliver mere normal, og det f.eks. igen bliver muligt at rejse. Nogle har endda spået, at vi får en gentagelse af de brølende 1920’ere igen – et årti med stort forbrug og økonomisk vækst, som fulgte i kølvandet på 1. verdenskrig. Om det kommer til at holde stik, vil kun tiden vise. Men at forbruget bliver skruet op i et eller andet omfang, kan der nok ikke være tvivl om.

Fortsat godt gang i opsparingen

Samtidig vil der stadig være godt gang i opsparingen i 2021. For som de nye tal fra Danmarks Statistik viser, så overvejer flere også at spare endnu mere op. At øge opsparingen er en længerevarende trend herhjemme, der fulgte i kølvandet på finanskrisen. Siden dengang og særligt i de seneste år har vi danskere, der i forvejen er et særdeles opsparingsivrigt folkefærd, generelt sat turbo på opsparingen. Den udvikling har corona-krisen accelereret, og det vidner om ændrede økonomiske vaner blandt danskerne. Vi er ganske enkelt blevet mere forsigtige og tilbøjelige til at lægge penge til side.

Øget opsparing er en fornuftig privatøkonomisk adfærd, og f.eks. det at have penge stående kontant i banken er indlysende en god idé til hver en tid. For det giver ro og tryghed, at der er noget at stå imod med, hvis man f.eks. skulle miste jobbet eller på anden vis møder økonomiske udfordringer i turbulente tider som den, vi oplever i øjeblikket.

Men der kan være grund til at stoppe op, hvis man overvejer at sætte endnu mere ind på bankopsparingen i 2021. For i øjeblikket står mange af pengene på bankkontoen til ingen eller ligefrem negativ rente og bliver derfor mindre værd dag for dag. Og derfor er det særligt i denne tid en god idé at overveje, hvor meget man har brug for kontant, og hvor meget af opsparingen i banken der kan investeres med et højere forventet afkast.