Nye investeringsprofiler skal styrke afkastet til PFA’s kunder

PFA lancerer den 1. april 2025 tre nye investeringsprofiler (Profil Lav, Middel og Høj), der skal afløse de nuværende fire investeringsprofiler (A, B, C og D) i markedsrente. Formålet er at forbedre kundernes økonomi og udbetalinger i pensionstilværelsen gennem stærke langsigtede afkast. PFA vil hen over efteråret 2024 give alle kunder besked om ændringerne, og hvad det betyder for deres profil.

PFA har over de seneste år skabt nogle af markedets bedste afkast til sine kunder, og det er også målet fremover. Derfor har PFA udviklet tre nye investeringsprofiler med et optimeret design, som skal give kunderne et endnu bedre langsigtet afkast. Det fortæller PFA’s investeringsdirektør, Kasper A. Lorenzen. 

”En af vores absolut vigtigste opgaver er at sikre kunderne økonomisk tryghed i pensionstilværelsen gennem gode langsigtede afkast. Derfor har vi udviklet tre nye investeringsprofiler, som ifølge vores vurdering og analyse vil styrke kundernes forventede afkast gennem hele livet. Med profilerne bygger vi videre på den omfattende erfaring, vi har fået, siden vi for omkring 15 år siden lancerede vores markedsrenteprodukt, PFA Plus”. 

Markedsrente versus gennemsnitsrente

Størstedelen af PFA’s kunder sparer i dag op i markedsrente, hvor afkastet følger PFA’s investeringer på finansmarkederne. Dette står i kontrast til gennemsnitsrente, som tidligere var den dominerede opsparingsform, og hvor man som kunde er sikret en stabil, men relativ lav forrentning af sin opsparing. Det beskedne afkastpotentiale skyldes, at gennemsnitproduktet hviler på et mere forsigtigt investeringsunivers.  

Læs mere om de forskellige investeringsformer under ’Investering’ på pfa.dk

Aktierne vinder på den lange bane

I de tre nye profiler er der blandt andet skruet op for andelen af aktier - især mens kunderne er i arbejde, sparer op og har lang tid til pension. PFA ønsker på den måde at udnytte aktiernes afkastpotentiale, men uden at det går ud over kundernes økonomiske tryghed og stabilitet i pensionstilværelsen.

”Ligesom de nuværende investeringsprofiler er de nye profiler baseret på en livscyklus-tilgang, hvor andelen af aktier bliver mindre i takt med, at kunden nærmer sig pensionstidspunktet. Men profilerne vil som udgangspunkt indeholde flere aktier, ligesom aktieandelen vil blive trappet ned over en længere periode. Vores analyser viser, at vi på den måde kan øge kundernes afkast og forventede udbetalinger uden at rykke nævneværdigt ved deres tryghed og stabilitet i pensionstilværelsen”, siger Kasper A. Lorenzen.

Han uddyber, at PFA med de nye profiler især har haft øje for aktiernes positive egenskaber, når man ser på et langt opsparingsforløb, som det jo er tilfældet med opsparing til pension.  

”Aktierne kan have nogle dårlige år og give større udsving i afkastet end eksempelvis obligationer. Til gengæld har de det med at komme stærkt tilbage. Ser man på en tidshorisont på mere end 10 år, så giver aktier et væsentlig merafkast i forhold til obligationer, uden at det nødvendigvis øger investeringsrisikoen. I et langsigtet perspektiv risikerer man derfor at gå glip af afkastgevinster, hvis man ikke har tilstrækkeligt med aktier i sin pensionsopsparing,” siger Kasper. A Lorenzen.

Han nævner, at en typisk kunde i PFA’s profil D, som er den mest aktietunge af PFA’s nuværende fire profiler, siden oprettelsen i 2009 er blevet belønnet med et akkumuleret afkast på over 350 procent. 

Kort om ændringerne:

  • PFA har i dag fire investeringsprofiler (A, B, C og D), som afløses af tre nye: Profil Lav, Middel og Høj.

  • I den forbindelse hæves aktieandelen generelt med det formål at skabe højere afkast over tid.

  • Kunder i profil B, C og D vil blive flyttet til henholdsvis Profil Lav, Middel og Høj. 

  • Kunder i profil A vil blive i denne profil, da der ikke er udviklet et alternativ til profil A. 

  • Ændringerne foretages fra den 1. april 2025 og forventes at være gennemført ved udgangen af 2025.

Du får besked om de nye profiler via mitpfa.dk eller din e-Boks 

Er du kunde i PFA, vil du i løbet af efteråret modtage besked om, at PFA har udviklet tre nye investeringsprofiler, som afløser de nuværende fire (A, B, C og D). Her kan du læse, hvad ændringen betyder for dig og din investeringsprofil. Du kan også finde link til siden på pfa.dk med mere information samt invitation til webinar, hvor PFA’s privatøkonom, Camilla Schjølin Poulsen, vil fortælle mere om ændringerne, og hvad du selv kan gøre for at sikre, at du har den profil, der passer til dig.

PFA’s overskuds- og risikodeling fortsætter uændret

De nye profiler får ingen betydning for PFA’s overskuds- og risikodeling med PFA KundeKapital, og PFA’s kunder vil derfor fortsat få gavn af den forventede høje forrentning på den del af deres opsparing, der går til KundeKapital. Fra 2024 er den forventede forrentning af KundeKapital i øvrigt sat op fra 8 til 10 procent.