Markedskommentar: Stærk dollar kan styrke global vækst

Snart bliver det afgjort, om den amerikanske centralbank (Fed) udskyder planerne om at stramme garnet om pengekassen. Amerikanerne vil gerne hæve renten, men fordi en lang række andre lande har lempet deres pengepolitik, vil det føre til en styrket amerikansk dollar og dermed en svækket konkurrenceevne.

Tirsdag i næste uge taler Fed’s direktør Janet Yellen til senatets bankkomite, og her venter markederne i spænding på centralbankens planer for den første renteforhøjelse. Det kan være godt for den samlede verdensøkonomi, hvis amerikanerne venter lidt længere med at hæve renten, forklarer chefstrateg i PFA Pension Henrik Henriksen.

”Fed var på det seneste møde en anelse mere tilbageholdende end ventet i deres vurdering af, hvor hurtigt den første renteforhøjelse kommer. I det omfang en dollarstyrkelse kommer til at træde i stedet for renteforhøjelser i USA, vil det være positivt for den globale vækst og aktiemarkederne. Begge dele tenderer til at dæmpe væksten i USA, men en stærkere dollar vil stimulere økonomierne i Europa og Asien, som vil få bedre afsætningsvilkår og konkurrenceevne,” siger Henrik Henriksen.

Onsdag i denne uge blev referatet fra det seneste møde i den amerikanske centralbanks monetære komite (FOMC) offentliggjort. Her udtrykte mange medlemmer bekymring for at hæve renten for hurtigt og for den lave inflation. Amerikanerne er bange for, at den styrkede dollar kombineret med uro i Rusland, Ukraine, Mellemøsten og en svag lønudvikling i USA kan trække tæppet væk under det spirende, men relativt svage økonomiske opsving i landet.

Henrik Henriksen understreger, at udsigterne for den amerikanske vækst resten af året stadig er fine, men at der er en stigende risiko for, at det ikke er muligt for centralbanken at hæve renten på samme måde som planlagt.

”Fed er efterhånden alene om at ville stramme op på pengepolitikken. Konsekvensen har været, at dollaren er steget kraftigt – bl.a. over for Euroen – og det gør den amerikanske økonomi mindre konkurrencedygtig, hvilket kan lægge en dæmper på væksten. Der er stadig brug for at sætte yderligere gang i økonomien. Derfor peger en del på, af Fed udskyder den planlagte renteforhøjelse fra juni til september. Hvis dollaren reagerer kraftigt, når Fed begynder at hæve renten, vil det betyde mere afdæmpede renteforhøjelser, end vi ellers ville have set,” siger Henrik Henriksen. 

Det sker i sammenhæng med, at adskillige nøgleøkonomier som Eurozonen, Indien, Australien, Tyrkiet, Schweiz og Danmark - stik modsat USA - har svunget den pengepolitiske tryllestav ved at lave pengepolitiske lempelser, der bl.a. har til formål at sænke renten og sparke gang i væksten.

Det øger udsigten til, at den historisk lempelige pengepolitik vil fortsætte i den kommende tid – også i USA. Men amerikanerne har ikke travlt, mener chefstrategen.

”Fed har gang på gang signaleret, at man hellere vil komme for sent end for tidligt med en stramning af pengepolitikken,” siger Henrik Henriksen.

Selvom en stærk amerikansk dollar på nogle områder kan være en dyr affære for landet, så kan det være en fordel for de amerikanske aktier, at de får en opstramning via dollaren i stedet for renten, forklarer chefstrategen.