Få svar på de fem mest stillede spørgsmål om markedsuroen og din pension

Trumps tariffer har ikke bare skabt uro på finansmarkederne, men også hos de danske pensionskunder. Gælder det også for dig, så læs med her, hvor PFA’s privatøkonom, Camilla Schjølin Poulsen, svarer på de fem mest stillede spørgsmål fra PFA’s kunder.
1. Bør jeg ændre risikoen på min opsparing og fx skifte til en investeringsprofil med færre aktier?
Det er fuldt forståeligt, at man kan blive urolig i denne vilde tid, hvor der nærmest dagligt kommer nye udmeldinger om aktieudviklingen. Men jeg råder til, at man har is i maven og holder fast i sin investeringsstrategi. For langt de fleste af os skal vores pensioner være investeret i mange år endnu, og historien viser heldigvis, at kriser kommer og går, og at aktier over tid stiger mere end de falder. Det kan vi også se, hvis vi fx kigger på de seneste fem år. Her har en typisk kunde i PFA’s anbefalede profil opnået et afkast på omkring 45 procent trods den negative udvikling i 2025.
Hvis du sparer op i vores livscyklusprodukt (det gør ca. 90 pct. af alle vores markedsrentekunder), skal du også vide, at din aktierisiko automatisk vil blive sat ned, jo tættere du kommer på pensionstidspunktet. En 70-årig kunde med middel risiko har altså helt automatisk en lavere aktieandel end en 45-årig med middel risiko, og det betyder, at du ikke behøver at ændre din risikoprofil, blot fordi pensionsdatoen nærmer sig.
Hvis du er i tvivl om din investeringsprofil, kan det være en god idé at bruge fem minutter på at tage investeringsguiden på Mit PFA. Husk blot at svare nøgternt med både mavefornemmelse og hjerne, så dine svar ikke bliver alt for farvet af røde tal på finansmarkederne. Det er også et godt råd at tænke hele sin formue ind i svarene. Jo mindre pensionsopsparingen fylder i din samlede formue, og jo mere stabilt resten af formuen er placeret, jo større risiko kan man alt andet lige tillade sig at tage på sin pension.
2. Jeg er tæt på pension. Bør jeg udskyde min pension og dermed mine udbetalinger?
Det korte svar er nej – du bør ikke ændre på dine pensionsplaner. Hvis vi taler om en ratepension eller livsvarig pension, der skal udbetale mange år fremadrettet, ændrer den aktuelle uro ikke det store på udbetalingen år for år, og din aktieandel bør også være nedtrappet en del allerede – se forrige svar. Har du kun lige taget hul på pensionslivet, vil du typisk også have mange investeringsår til både at indhente tabet og skabe positive afkast. Den typiske PFA-kunde lever således i 22 år efter folkepensionsalderen.
Hvis der er tale om udbetaling af en sum, som fx aldersopsparing eller kapitalpension, og du endnu ikke har brug for alle pengene, så kan du dog godt overveje om udbetalingen skal skubbes lidt.
Under alle omstændigheder er det rart at kende til mulighederne for at påvirke udbetalingen af sine pensioner, så her følger nogle hovedregler:
- Udbetalingen af den livsvarige pension bør alt andet lige sættes i gang, så snart man går på pension. Man kan sagtens sætte udbetalingen på pause, men det anbefaler jeg sjældent.
- Udbetalingen af ratepensionen bør planlægges nøje ift. ens rådighedsbehov, men også ud fra hensyn til optimering af skat og folkepensionstillæg. I princippet bør udbetalingen ikke starte, før man har behov, og man skal huske, at man altid kan forlænge udbetalingsperioden, men ikke forkorte eller sætte den på pause.
- Udbetaling af kapitalpension/aldersopsparing bør først ske, når man har behovet, og på fx aldersopsparingen kan man sagtens vælge at tage den ud drypvis eller løbende, hvis det passer bedre.
Søg gerne individuel rådgivning hos os, inden du sætter udbetalingerne i gang.
3. Hvad kommer den urolige udvikling til at betyde for mine pensionsbetalinger?
De urolige markeder vil ikke betyde noget for den månedlige udbetaling resten af året. Hvert år i november gør vi de sidste 12 måneders afkast op og sammenstiller det med en række andre faktorer, herunder branchens forventninger til fremtidens afkast. Udregningen udløser så en justering i pensionsudbetalingen i januar. Det er altså helt normalt, at ens pensionsudbetaling justeres lidt fra år til år. Normalt ligger vi indenfor plus/minus 5 pct. i gennemsnitlige justeringer hos vores pensionskunder, så det bør man forberede sin privatøkonomi på, når man har en pension i markedsrente.
Vi kan endnu ikke sige noget om, hvordan justeringen i 2026 vil se ud, men jeg kan sige, at de sidste års reguleringer ser ud som vist nedenfor – Bemærk, at vi i denne periode både har haft Corona-krise, Ukrainekrig og inflationskrise.
Gennemsnitlig regulering blandt vores kunder i forhold til udbetalingerne året før:
- 2020 +0,1%
- 2021 -3,5%
- 2022 +4,9%
- 2023 +1,7%
- 2024 -0,5%
- 2025 +3,5%
4. Jeg har oplevet, at det ikke har været muligt at handle på 'Du Investerer' i de normale åbningstider. Hvad skyldes det?
Under normale omstændigheder kan du på hverdage handle på Mit PFA i det almindelige handelsvindue fra kl. 10-16. Dette kan ændre sig i tider med meget uro, som vi oplever lige nu. Årsagen er, at fondene i både PFA Investerer, PFA Fleksibel og Du Investerer ofte indeholder værdipapirer, der handles på mange forskellige børser rundt om i verden. Disse børser har typisk åbent for handel fra kl. 9-17 i deres lokale tidszone. Enkelte fonde på Du Investerer vil oftest kun stille pris én gang om dagen.
Hvis der er usikkerhed om, hvorvidt de priser, der er tilgængelige, er retvisende, kan PFA vælge at lukke handelsvinduet helt eller delvist og først gennemføre dit valg, når der igen er retvisende priser. Det kan fx ske i perioder med markedsuro som nu, hvor kursudsvingene er betydeligt større end normalt. Du kan derfor trygt anmode om din ønskede ændring i Mit PFA – også selvom handelsvinduet er lukket. Den vil så blive gennemført næste gang, det er muligt at stille retvisende priser.
5. Hvor tit opdaterer I afkastvisningen på mitpfa.dk?
Afkastet fra PFA’s investeringsprofiler bliver typisk opdateret dagligt og ofte flere gange om dagen. Det samme gælder, hvis du har investeret via Du Investerer. Når der er meget markedsuro, som vi har oplevet i den seneste tid, er det dog ikke altid, at vi kan vise afkastet med samme frekvens, da uroen kan gøre det svært at skaffe retvisende priser – se forrige svar.
Få mere info her: