Pas på dig selv, mand

I november måned sætter kampagnen Movember fokus på mænds sundhed

Sundhedsinitiativet Movember er mere aktuelt end nogensinde. For mændenes helbred skranter, og de reagerer for sent på de første advarsler. Det viser tallene fra forsikringen PFA Kritisk sygdom.

November måneds kræftkampagne Movember har ændret sig fra kun at handle om prostatakræft til at have et mere bredt fokus på mænds generelle helbred. Udover prostatakræften er indsatsområderne testikelkræft, psykiske lidelser og fysisk inaktivitet, for mændene passer ikke godt nok på sig selv.

Det bredere fokus er helt i tråd med PFA’s sundhedsinitiativer, der i lige så høj grad handler om at forebygge som at helbrede. Men hvis ulykken alligevel skulle ramme, er du godt dækket i PFA med forsikringen Kritisk sygdom.

Kræft og hjertekarsygdomme bonner højest ud

For mændenes vedkommende gik hele 46 % af udbetalingerne i PFA Kritisk sygdom i 2014 til svære tilfælde af kræft. De mest udbredte sygdomme var modermærke-, prostata- og tarmkræft, der alle tre ligger væsentligt højere end andre kræftformer. Gennemsnitalderen for mændene var 54 år, hvilket i gennemsnit er ca. fem år senere end for kvinderne. Statistikken viser også, at hjertekarsygdomme er et stigende problem for mændene. 43 % af udbetalingerne er gået til sygdomme i blod og kar, hvor ballonudvidelser alene står for 308 operationer. På anden- og tredjepladsen ligger blodprop i hjernen og bypass operationer.

Fællesnævneren for hjertekarsygdomme og flere kræftformer er, at der er gode muligheder for at forebygge. Det gælder fx om at holde igen med alkoholen, skrue op for motionen, spise bedre eller kort sagt - ændre livsstil! Mikael Bitsch, der er overlæge og klinisk lektor, ser sådan på det:

"Det er egentlig meget enkelt at forebygge flere af de kritiske sygdomme, så en del af problematikken handler om fornægtelse," siger Mikael Bitsch og fortsætter:

"Vi ved alle sammen, at vi skal prioritere løbeturen, at vi skal begrænse kalorieindtaget og tage et mindre stykke lagkage og nøjes med en enkelt bøf i stedet for to. Fx vil en kødløs dag om ugen betyde et bedre helbred, både i forhold til kræften og hjertekarsygdommene. Små ændringer gør en stor forskel, men det kræver karakterstyrke og motivation."

Mad VS behandling

Mikael Bitsch er overbevist om, at ”mad kan bruges som medicin”. Han er medforfatter til flere bøger og bl.a. kogebogen ”Det helbredende køkken”, der henvender sig til alle, der vil have et liv med større overskud og velvære.

"Lad mig slå fast: Det er livsfarligt at være overvægtig. Her spiller maden en central rolle, og den kan vi alle gøre noget ved. Bl.a. viser en stor undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, at overvægt og forarbejdet kød er stærkt relateret til kræft. Med gode, grønne råvarer og meget mindre kød kan du lave god og sund mad. Og grøn mad behøver bestemt ikke at være kedeligt. Uden at sulte kan du tabe dig i vægt og få mere overskud i hverdagen på bare fire uger. Det er godt for alle men specielt interessant, hvis du har type 2 diabetes, er i risikogruppen for at få det, eller du har forhøjet kolesteroltal. Kosten kan nemlig - groft sagt - bruges som behandling eller lindring, mindske medicinforbruget, virke forebyggende og medvirke til et bedre helbred," fortæller Mikael Bitsch.

Et økonomisk plaster på såret

Men forebyggelse er desværre ikke svaret på alt. Nogen gange rammer ulykken alligevel, og så er det godt at være forsikret. Hvis du bliver ramt af en kritisk sygdom, så får du udbetalt et engangsbeløb, og du bestemmer selv, hvordan pengene skal bruges.

"Der er ingen tvivl om, at en alvorlig sygdom vender op og ned på både hverdagen, tankerne og familien. Det er en svær tid, der kræver ekstra overskud af den ene eller anden form, og derfor kan Kritisk sygdom ses som et økonomisk plaster på såret," fortæller Rikke Bay Haaber, der er chef for Strategisk Sundhed & Forebyggelse i PFA. 

Den udbetalte sum er skattefri, og du kan bruge pengene, som du vil. Det kan være, det er befriende at betale af på gælden, tage på en rejse langt væk fra det hele eller lade din partner tage orlov et stykke tid. Pengene er dine, fordi en alvorlig sygdom kræver plads til fleksibilitet.

For mændenes vedkommende gik hele 46 % af udbetalingerne i PFA Kritisk sygdom i 2014 til svære tilfælde af kræft. De mest udbredte sygdomme var modermærke-, prostata- og tarmkræft, der alle tre ligger væsentligt højere end andre kræftformer. Gennemsnitalderen for mændene var 54 år, hvilket i gennemsnit er ca. fem år senere end for kvinderne. Statistikken viser også, at hjertekarsygdomme er et stigende problem for mændene.

Fakta: Hvis uheldet er ude

PFA’s tætte samarbejde med Sundhedsstyrelsen sikrer, at du bliver gjort opmærksom på at undersøge muligheden for at opnå udbetaling fra PFA Kritisk sygdom. Du er naturligvis også altid velkommen til at kontakte PFA Sundhedscenter.

Fakta: Sådan er du dækket med Kritisk Sygdom

Kritisk sygdom dækker en lang række diagnoser, og her kan du se de mest udbredte.

• Visse kræftformer
• Ballonudvidelse
• Blodprop i hjernen
• Bypass operation
• Hjerteklap operation