Spørgsmål og svar om din pension
Hvad skal du gøre? Spørgsmål og svar om dig og din pension
Hvorfor falder kurserne og mit afkast?
USA startede for alvor handelskrigen onsdag aften dansk tid. Den har haft negative konsekvenser på aktiemarkederne, og der har været store fald. Handelskrigen truer eksportører og forsyningskæder. Det er negativt for væksten i Europa, Kina og USA, hvilket presser inflationen op og generelt øger usikkerheden. På den positive side er der stor jobsikkerhed, skattelettelser på vej i USA og en historisk stor infrastrukturpakke i Tyskland, som alle kan bidrage til en bedre stemning i år.
Hvad gør PFA for at minimere tabene?
I PFA følger vi altid markederne tæt, og vi justerer løbende investeringsporteføljerne. Den fordel har du, hvis du har en investeringsprofil i PFA Investerer eller PFA Fleksibel, hvor PFA investerer din opsparing ud fra din valgte risiko.
Når PFA justerer investeringsporteføljen, sker det automatisk i produkterne, og derfor vil du sjældent opdage det. PFA har i sidste kvartal hjemtaget gevinster og er gået fra overvægt i aktier til en mere neutral position.
Blandt andet har PFA indenfor de seneste måneder reduceret vores andel af amerikanske aktier og øget vores beskyttelse mod dollarfald. Det har været med til at reducere de negative afkast.
Jeg er urolig for min opsparing – hvad skal jeg gøre?
Hvis du føler dig utryg eller er usikker ved din nuværende investeringsprofil, så er det altid en god ide at tage investeringsguiden på Mit PFA og få en konkret anbefaling fra PFA.
Vi anbefaler altid at tænke langsigtet, når du vælger din investeringsprofil. Det er meget svært at time markedets toppe og bunde, derfor anbefaler vi, at du tager investeringsguiden og følger den anbefalede investeringsprofil – også igennem turbulente og urolige markeder. Husk på at pension er en langsigtet opsparing, og de fald i kurserne, som er kommet i 2025, kommer efter to rigtig gode afkast år i 2023 og 2024.
Er det en god ide at ændre min investeringsprofil/risiko nu?
Hvis du føler dig utryg eller er usikker ved din nuværende investeringsprofil, så er det altid en god ide at tage investeringsguiden på Mit PFA og få en konkret personlig anbefaling fra PFA. Når du har valgt din investeringsprofil, med den risiko du er tryg ved, bør du holde fast i din investeringsprofil – også igennem urolige markeder, da det er svært at forudse markedets toppe og bunde.
Hvorfor kan der være perioder, hvor jeg ikke kan handle?
Under normale omstændigheder kan du i hverdage handle på Mit PFA i det almindelige handelsvindue fra kl. 10-16. Dette kan ændre sig i tider med meget uro, som vi oplever lige nu. Årsagen er, at fondene i både PFA Investerer, PFA Fleksibel og Du Investerer ofte indeholder værdipapirer, der handles på mange forskellige børser rundt om i verden. Disse børser har typisk åbent for handel fra kl. 9-17 i deres lokale tidszone. Enkelte fonde på Du Investerer vil oftest kun stille pris en gang om dagen.
Hvis der er usikkerhed om, hvorvidt de priser, der er tilgængelige, er retvisende, kan PFA vælge at lukke handelsvinduet helt eller delvist, og først gennemføre dit valg, når der igen er retvisende priser. Det kan fx ske i perioder med markedsuro, da kursudsvingene er betydeligt større end normalt.
Du kan derfor trygt anmode om din ønskede ændring i Mit PFA – også selvom handelsvinduet er lukket. Den vil blive gennemført næste gang det er muligt at stille retvisende priser til brug for ændringen. For at PFA kan gennemføre din ændring kræver det, at PFA kan stille retvisende kurser på alle fonde, som er relevante for ændringen, samtidigt.
Du kan læse mere om værdien af PFA-fondene på Du Investerer her
Jeg har under 5 år til pension – hvad skal jeg gøre?
Er du tæt på pension, og har en af vores investeringsprofiler (Lav, Middel eller Høj), så har du i øjeblikket gavn af risikonedtrapning. Nedtrapningen betyder nemlig, at en del af opsparingen er investeret i obligationer, der aktuelt har fået medvind fra faldende renter. Når renterne falder, så stiger kurserne på obligationer.
En typisk kunde i PFA med kort tid til pension, ligger derfor pt. med et begrænset negativt afkast år-til-dato.
Samtidig kan du glæde dig over nogle gode afkast år på det seneste.
Er du utryg ved, om du har den rigtige risiko på din opsparing, kan du bruge vores investeringsguide på Mit PFA til at finde den rigtige balance mellem risikoappetit og afkastpotentiale.
Hør vores privatøkonom Camilla Schjølin Poulsen fortælle mere om investeringsprofiler og nedtrapning
Jeg har omkring 5 år til pension – hvad skal jeg gøre?
Er du tæt på pension, og har en af vores investeringsprofiler (Lav, Middel eller Høj), så har du i øjeblikket gavn af risikonedtrapning. Nedtrapningen betyder nemlig, at en del af opsparingen er investeret i obligationer, der aktuelt har fået medvind fra faldende renter. Når renterne falder, så stiger kurserne på obligationer.
Samtidig kommer vi fra en flerårig periode med flotte afkast, og trods de foreløbige fald kan en typisk kunde i PFA stadig glæde sig over et solidt, langsigtet afkast. Ser vi fx på en femårig periode, ligger afkastet i PFA's anbefalede investeringsprofil på 47 pct.
Er du utryg ved, om du har den rigtige risiko på din opsparing kan du bruge vores investeringsguide på Mit PFA til at finde den rigtige balance mellem risikoappetit og afkastpotentiale.
Hør vores privatøkonom Camilla Schjølin Poulsen fortælle mere om investeringsprofiler og nedtrapning
Jeg har omkring 10 år til pension – hvad skal jeg gøre?
Anbefalingen er, at du bevarer roen og har is i maven. Er du utryg ved, om du har den rigtige risiko på din opsparing, kan du bruge vores investeringsguide på Mit PFA til at finde den rigtige balance mellem risikoappetit og afkastpotentiale. Husk på at historien viser, at aktier og risikofyldte aktiver giver det højeste afkast på lang sigt.
I PFA følger vi altid markederne tæt, og vi justerer løbende investeringsporteføljerne. Du skal blot sikre dig, at du har den rette investeringsprofil.
Jeg har mere end 20 år til pension – hvad skal jeg gøre?
Husk på at historien viser, at aktier og risikofyldte aktiver giver det højeste afkast på lang sigt. Anbefalingen er, at du bevarer roen og har is i maven. Er du utryg ved, om du har den rigtige risiko på din opsparing, bør du tage vores investeringsguide på Mit PFA for at finde den rigtige balance mellem risikoappetit og afkastpotentiale. I PFA følger vi altid markederne tæt, og vi justerer løbende investeringsporteføljerne. Du skal blot sikre dig, at du har den rette investeringsprofil.