PFA skruer op for
ambitionerne i
PFA Klima Plus

Med PFA Klima Plus kan du placere din pensionsopsparing med ekstra fokus på klima. Det sker ved, at du vælger investeringsprofil i PFA Plus, og derefter vælger en andel af PFA Klima Plus.

Vi øger ambitionerne i PFA Klima Plus

Vi har en ambition om, at PFA Klima Plus skal være CO2-neutral i 2025 og denne ambition er vi tæt på at have nået.
Derfor skruer vi nu yderligere op for vores ambitioner og skærper klimakriterier.

  

 

Skærpet CO2-fokus

Aktieporteføljen i PFA Klima Plus skal udlede 60 % mindre CO2 end verdensaktieindekset målt på den fulde værdikæde*. 

 

Eksklusion af den fossile sektor

Fra olie, kul og gasselskaber til selskaber med stor tilknytning til den fossile sektor. 

 

CO2-neutralitet** i 2025

Fortsat ambition om CO2-neutralitet i 2025 og CO2-negativ i 2030. 


Strammere klimakriterier og bæredygtighedskrav via flere objektive metrikker, som er sat eksternt

*MSCI All Countries World Index, CO2 måles på scope 1, scope 2 og scope 3 

**Søges opfyldt gennem investering i skov og teknologi, der tager CO2 ud af atmosfæren

Lidt lavere forventet afkast end PFA Plus

Man skal ved samme investeringsrisiko forvente et lidt lavere afkast på lang sigt og større udsving i PFA Klima Plus på kort sigt end i PFA Plus. I praksis kan afkastet dog både blive højere, det samme eller lavere.          

Fakta om PFA Klima Plus

PFA Klima Plus fremmer den grønne omstilling ved ud over at arbejde for det bedst mulige afkast i forbindelse med udvælgelsen af investeringer også inddrager fokus på omstilling af økonomien til en lavemissions-økonomi* og dermed bidrager til reduktion af CO2-udledning til gavn for klimaet. Derudover inddrages på alle PFA’s produkter overholdelse af internationale normer for ansvarlighed inden for blandt andet menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljø og anti-korruption i størst muligt omfang. 

Bemærk, at investeringer, der understøtter et lavt CO2-aftryk ikke nødvendigvis er bæredygtige i sig selv.

 

 

*Dvs. en økonomi der er designet til at minimere udledningen af drivhusgasser, især CO2. Målet med en lavemissionsøkonomi er at reducere miljøpåvirkningen ved at fremme bæredygtig praksis, teknologier og energikilder, der udleder færre drivhusgasser fx ved brug af vedvarende energi og fremmelse af cirkulær økonomi.

De vigtigste ændringer i PFA Klima Plus



Hvad betyder ændringerne for dig i PFA Klima Plus?

Med ændringerne vil PFA styrke klimafokus i produktet til gavn for sine mange klimabevidste kunder. Det sker blandt andet ved at stramme klimakravene til de selskaber, der indgår i investeringsporteføljen.  

Hør mere i videoen med PFA's chef for ansvarlige investeringer, Rasmus Bessing.



Strammere klimakriterier

I PFA Klima Plus strammer vi udvælgelseskravene og sætter mere objektive eksterne krav til, hvilke aktiver PFA Klima Plus kan investere i. Disse krav er tæt forbundet med den bæredygtige omstilling af samfundet.

For at blive en del af PFA Klima Plus gælder følgende kriterier til aktieporteføljen.
Selskabet skal enten:
a) Have en andel af Taksonomi-relaterede aktiviteter på: >=15% (rapporteret/estimeret)
b) Have en SBTI-forpligtigelse (committed/approved)
c) Overholde kriteriet for Implied temperature rise under 2 grader

Bredere eksklusioner af den fossile sektor

Med det nye skærpede fokus vil PFA Klima Plus ikke kun fravælge olie-, kul- og gasselskaber, men også selskaber med stor tilknytning til den fossile sektor.

Eksklusionskriterierne i aktiekomponenten er fastlagt ud fra de kriterier, som er angivet GICS Energy Sector, samt definitionen i i MSCI Climate Paris Aligned Index:
- ingen olie, kul og gasselskaber 
- virksomheder, hvis indtægter fra efterforskning efter, minedrift, indvinding af, distribution eller raffinering af stenkul og brunkul er lig med 1 procent eller derover 
- virksomheder, hvis indtægter fra efterforskning efter, indvinding af, distribution eller raffinering af oliebrændstoffer er lig med 10 procent eller derover 
- virksomheder, hvis indtægter fra efterforskning efter, indvinding af, fremstilling eller distribution af gas er lig med 50 % eller derover 
- virksomheder, hvis indtægter fra produktion af elektricitet med en drivhusgasintensitet på mere end 100 g CO2 e/kWh er lig med 50 procent eller derover. 

Fortsat CO2-neutralitet i 2025 på scope 1+2

Vi fastholder ambitionen om CO2-neutralitet i 2025 og negativitet i 2030 samlet set i aktieinvesteringerne i PFA Klima Plus produkterne. Dette søges fortsat opnået via investeringer i skov og teknologi, som kan tage CO2 ud af atmosfæren.

Lidt lavere forventet afkast end øvrig opsparing i PFA

De skærpede krav til aktieinvesteringerne gør, at vi i PFA Klima Plus må forvente at investere i et mindre investeringsunivers end i den øvrige opsparing i PFA. Det betyder, at man ved samme Profil, det vil sige i en tilsvarende investeringsrisiko må forvente et lidt lavere afkast og større udsving på kort sigt end i PFA Plus. I praksis kan afkastet dog både blive højere, det samme eller lavere.

Skærpet CO2-fokus på hele værdikæden

I dag måler vi aktieporteføljens CO2-udledning på scope 1 og scope 2. Dvs. den CO2, virksomhedens aktiviteter udleder, såsom produktion mv. (scope 1) og den CO2, som virksomheden indirekte er skyld i, såsom CO2 fra energi produceret til virksomheden (scope 2).
Fra 1. april 2025 så skærper vi fokusset i PFA Klima Plus og inkluderer den CO2, som virksomhedens andre indirekte aktiviteter udleder, altså kilder virksomheder ikke ejer, kontrollerer eller kan styre. Det kan fx være anvendelsen af virksomhedens produkter og indkøb af materiale til produktion af virksomhedens produkter (scope 3).

Aktieporteføljen i PFA Klima Plus skal fremadrettet udlede 60 procent mindre CO2 end verdensmarkedsindekset målt på den fulde værdikæde. 

Sammenligning af PFA Plus og PFA Klima Plus (fra 1. april 2025)

I skemaet nedenfor kan du se en sammenligning af de to valgmuligheder på en række væsentlige parametre:
Parametre PFA Plus  PFA Klima Plus
Ansvarlige investeringer og aktivt ejerskab ✔ 
Ekstra klimafokus
✔ 
Eksklusion af fossile brændstoffer*
CO2 emission ift. verdensaktieindekset (målt på scope 1+2+3)
60 %
Ambition om CO2 neutral i år (målt på scope 1+2) 2050 2025
Ambition om CO2 negativitet i år (målt på scope 1+2) 2030
Forventet afkast ift. PFA Plus**
Lidt lavere langsigtet forventet afkast

*Det er en eksklusion af olie, gas og kulselskaber (eksklusion af GICS energy-klassificering + BICS Energy ex. Renewables), samt eksklusioner ift. Paris-aligned benchmark.
**De skærpede adgangskrav gør, at vi i PFA Klima Plus må forvente at operere i et endnu mindre investeringsunivers end PFA Plus. Det betyder, at man ved samme investeringsrisiko skal forvente et lidt lavere afkast og større udsving på kort sigt end i PFA Plus. I praksis kan afkastet dog både blive højere, det samme eller lavere.

Læs mere om hvordan PFA arbejder med ansvarlige investeringer

Tilmeld dig et webinar

Kom til webinar og bliv klogere på ændringerne i PFA Klima Plus
 

Det er vigtigt for os, at du er tryg ved ændringerne, og at du hurtigt kan få svar, hvis du har spørgsmål. Derfor inviterer vi dig til webinar, hvor du kan få mere at vide om baggrunden for ændringerne, og hvad de betyder for dig.

Læs mere og tilmeld dig

Få en anbefaling til valg af profil via PFA’s investeringsguide

Er du usikker på, om du har den rette investeringsprofil, kan du nemt og hurtigt få hjælp af investeringsguiden på Mit PFA, hvor du også kan ændre din investeringsprofil. Guiden vil fra 1. april 2025 være opdateret med de seneste ændringer, men du kan tage den allerede nu og få svar på, hvilken investeringsprofil der passer til dig. Vælger du at skifte investeringsprofil inden 1. april 2025, overføres du automatisk til den tilsvarende nye profil den 1. april 2025. 

 

Få svar på de hyppigst stillede spørgsmål 

1. Hvornår sker ændringerne af PFA Klima Plus?

Ændringerne i PFA Klima Plus sker 1. april 2025. Du kan læse mere om ændringerne i de bæredygtighedsrelaterede oplysninger fra 1. april 2025 på pfa.dk

2. Hvor kan jeg se, om jeg i dag har PFA Klima Plus?

Du kan altid se din nuværende profil og din eventuelle andel i PFA Klima Plus på Mit PFA. Hvis du er usikker på, om du har den rette Profil for din risiko og andel i PFA Klima Plus, kan du nemt og hurtigt få hjælp af investeringsguiden på Mit PFA. Her kan du også ændre din investeringsprofil. Investeringsguiden vil fra 1. april 2025 være opdateret med de seneste ændringer, men du kan tage den allerede nu og få svar på, hvilken investeringsprofil der passer til dig.

3. Skal jeg gøre noget i forhold til ændringen?

Nej, ændringerne vil ske automatisk. Hvis du er usikker på, om du har den rette profil og eventuel andel i PFA Klima Plus, kan du nemt og hurtigt få hjælp af investeringsguiden på Mit PFA, hvor du også kan ændre din investeringsprofil og eventuelle andel i PFA Klima Plus. Investeringsguiden vil fra 1. april 2025 være opdateret med de seneste ændringer, men du kan tage den allerede nu og få svar på, hvilken investeringsprofil, der passer til dig.

4. Hvordan vælger jeg PFA Klima Plus?

Du kan nemt og hurtigt få hjælp af investeringsguiden på Mit PFA, hvor du også kan ændre din investeringsprofil og eventuelle andel i PFA Klima Plus. Investeringsguiden vil fra 1. april 2025 være opdateret med de seneste ændringer, men du kan tage den allerede nu og få svar på, hvilken risiko og evt. andel af PFA Klima Plus, der passer til dig.

5. Kan jeg få hele min opsparing i PFA Klima Plus?

Ja det kan du godt. Du kan nemt og hurtigt ændre din profil og evt. andel af PFA Klima Plus ved hjælp af investeringsguiden på Mit PFA. Investeringsguiden vil fra 1. april 2025 være opdateret med de seneste ændringer, men du kan tage den allerede nu og få svar på, hvilken risiko og evt. andel af PFA Klima Plus, der passer til dig.

6. Hvorfor har PFA Klima Plus et lavere forventet afkast?

De skærpede krav til aktieinvesteringerne i PFA Klima Plus gør, at vi i PFA Klima Plus må forvente at investere i et mindre investeringsunivers end for den øvrige del af PFA Plus. Det betyder, at man ved samme investeringsrisiko skal forvente et lidt lavere afkast og større udsving på kort sigt end i den øvrige del af opsparingen i PFA Plus. I praksis kan afkastet dog både blive højere, det samme eller lavere.



Hvis du har spørgsmål eller brug for rådgivning, er du velkommen til at ringe til os på 70 80 82 47