Markedskommentar: ECB holder sig fra renteændringer

Den Europæiske Centralbank (ECB) og centralbankchef Mario Draghi holder sig på måtten og sætter ikke ind med yderligere rentenedsættelser på morgendagens møde. Det vurderer PFA’s seniorstrateg Witold Bahrke.

”Man skal ikke forvente en ”game changer” fra ECB’s side på torsdagens rentemøde. Signalerne fra væksten, inflationen og kreditudviklingen er tilsammen ikke forværret tilstrækkeligt til at kunne give centralbanken grønt lys til yderligere rentenedsættelser,” siger Witold Bahrke.

Jokeren er centralbankens inflationsskøn for 2016, som offentliggøres ved mødet i morgen. Ligger prognosen her væsentligt under 2 pct., vil det signalere et behov for umiddelbare lempelser. Men Mario Draghi og ECB befinder sig i et dilemma. For selvom den europæiske inflation endnu ikke har ramt et tilfredsstillende niveau, så er værktøjskassen ved at være tom.

”På den ene side er centralbanken under voldsomt pres til at signalere handlekraft i tider med en historisk lav inflation. På den anden side er centralbankfolket i Frankfurts Eurotower klar over, at deres traditionelle værktøjer er tæt på at være opbrugt og gennemslagskraften vil være yderst beskeden,” fortæller Witold Bahrke.

Derfor er det mest sandsynligt, at ECB gemmer en potentiel rentenedsættelse til et senere tidpunkt, hvor den kan give en større effekt.

”Der vil næppe være tale om mere end kortsigtede signalværdier ved en umiddelbar nedsættelse, og de burde i mange centralbankchefers øjne spares til mere negative scenarier for valutaunionen, som på trods af det aktuelle cykliske opsving stadig er nemme at få øje på,” siger Witold Bahrke.

For der er stadig masser af faldgruber for den europæiske økonomi, og pludselige problemer kan opstå. Senest har situationen i Ukraine vist sig som en mulig udfordring for europæisk økonomi, men Witold Bahrke tror dog ikke, at det spiller ind ved morgendagens møde.

”Hvis situationen eskalerer yderligere herfra, er eurozonen en af de værst ramte regioner i økonomiske henseender, hvilket også vil gøre pengepolitiske lempelser mere sandsynlige. Men det tror jeg ikke bliver afgørende i morgen,” siger han.

I stedet tror Witold Bahrke, at ECB vil levere en lille godbid til de finansielle markeder ved f.eks. ikke længere at sterilisere de penge, som flød ud i det finansielle system under ECB’s program til opkøb af kriseramte landes statsobligationer, det såkaldte SMP program. Men det kurerer ikke eurozonens dårligdomme.

”Problemet er, at ECB’s lempelige pengepolitik kun i meget begrænset grad kommer den ikke finansielle sektor til gode. Specielt små- og mellemstore virksomheder i Sydeuropa er ved at blive kvalt af den kredittørke, som gældskrisen har medført,” fortæller strategen.

Derfor mener Witold Bahrke, at vi ikke har set den sidste lempelse af pengepolitikken i eurozonen.

”Selvom ECB ikke kommer med banebrydende tiltag på månedens rentemøde, forventer vi yderligere lempelser i løbet af 2014,” slutter seniorstrategen.