Danskerne søger tryghed i krisen

Den økonomiske krise får folk til at frygte at ende som fattige pensionister. Danskerne søger viden og rådgivning om pension som aldrig før.

Rystelserne fra den økonomiske krise er for alvor rykket ind i danskernes privatøkonomi. Danmarks største pensionsselskab PFA oplever en stor stigning i antallet af henvendelser fra pensionsopsparere, der vil have viden eller rådgivning. I 2010 fik PFA 212.641 henvendelser fra kunder på mail eller telefon. I 2012 steg det tal til 277.636, og samtidig har næsten 200.000 danskere beregnet deres Pensionstal for at se, om de sparer for lidt eller for meget til det ønskede pensionsliv.

Ifølge Carsten Holdum, privatøkonom i PFA Pension, skyldes den massive interesse blandt andet, at den økonomiske krise i hele Europa har fået folk på ad stolen i bekymring over, om de har til dagen og vejen, når pensionslivet nærmer sig.

”Når alle snakker om økonomisk krise, konkurser og statsbankerot, så bliver man helt naturligt selv bekymret for sin egen økonomi og pension. Den nemme løsning er at lukke øjnene og tænke, at det nok går alt sammen, og vi er overraskede over, at så mange beregner deres Pensionstal og får rådgivning,” siger Carsten Holdum.

Nye regler giver mere utryghed

Samtidig med den økonomiske krise har politikerne i løbet af de seneste dem år flittigt ændret på lovgivningen for pensioner. Mest omfattende er afskaffelsen af fradragsret på kapitalpensioner og pensionsloft på ratepensioner. I de seneste fem år er der gennemført hele 26 lovændringer på pensionsområdet. Det har sat yderligere blus under utrygheden.

”Når krisen i forvejen gør folk utrygge for privatøkonomien, er de mange nye regler blot ekstra brænde på bålet. Men det har faktisk aldrig været nemmere at tjekke sin pension og få fuldt overblik på grund af de digitale muligheder, og der kan man også se en markant stigning i interessen,” siger Carsten Holdum.

Alle kan på branchens egen side Fakta om Pension få overblik over opsparingen, der er åbenhed om omkostninger og afkast og alle kan på www.pensionstallet.dk beregne sit personlige pensionstal, der kan give indblik i, om man sparer for lidt eller for meget op.