Markedskommentar: Amerikansk nøgletal kan stabilisere markeder efter Brexit

Mens briternes nej til fortsat medlemskab af EU har givet mange investorer røde tal på bundlinjen og urolige nætter, så er den økonomiske udvikling i USA på sigt endnu vigtigere for investeringsmarkederne. Derfor kan dagens nøgletal fra den amerikanske fremstillingsindustri være med til at rette op på markedsuroen efter Brexit. Det vurderer chefstrateg i PFA Henrik Henriksen.

”De amerikanske nøgletal er ekstra vigtige i den kommende tid, fordi der er en underliggende markedsuro efter Brexit-afstemningen. Hvis bekymringen for den britiske økonomi og de fremtidige handelsrelationer med Storbritannien pludselig bliver suppleret af en bekymring for den amerikanske vækst, kan det give et nyt dyk på aktiemarkederne. Derfor er det afgørende, at vi får nogle stabile nøgletal, som bekræfter, at det går fremad i den amerikanske økonomi,” siger Henrik Henriksen.

I dag kommer der tal for aktiviteten i den amerikanske fremstillingsindustri, ISM-indekset (Institute for Supply Management), som er et konjunkturbarometer for amerikanske virksomheder. Hvis det er over 50, er det et udtryk for, at virksomhederne melder om fremgang, og hvis det er under 50, angiver det, at det går tilbage. Ifølge Bloomberg venter analytikerne, at ISM-indekset for juni lander på 51,5 mod 51,3 for maj. Et positivt indeks kan være godt for investorer i hele verden, da indekset regnes for et af de vigtigste på globalt plan. 

Solidt tal vil være godt for markederne

”Markedet vil se efter, om ISM-indekset kommer ud nogenlunde i det niveau, som analytikerne forventer. Det vil være kedeligt, hvis det dykker til under 50, for det vil skabe uro i markedet, og folk vil søge efter det sikre, fx obligationer, japanske yen, US-dollar og schweizerfranc, som på sigt ventes at give lavere afkast end fx aktier. Omvendt vil et solidt ISM-tal bidrage til, at den stabilisering på de globale aktiemarkeder, som vi har set i den her uge, kan fortsætte,” siger chefstrategen.

Desuden er de amerikanske forbrugeres tegnebøger rimelig velpolstrede, og det kan give et skub til forbruget, hvilket vil gavne amerikanske virksomheder og den amerikanske økonomi, forklarer Henrik Henriksen.

”Grundlæggende er den amerikanske forbruger i god form. Efter Brexit er de amerikanske renter tæt på det laveste niveau nogensinde, og det betyder, at renteomkostningerne udgør en historisk lav andel af amerikanernes udgifter. Også jobmarkedet og boligmarkedet er i fremgang, så de ting, der omgiver den amerikanske forbruger, som står for 70 pct. af BNP i USA, er grundlæggende positive, og det forandrer Brexit ikke på,” konstaterer han.
 
Den amerikanske økonomi udgør ca. 22 pct. af den globale økonomi og er dermed fem-seks gange større end den britiske. Det er under én procent af det amerikanske BNP, som går til Storbritannien gennem fx samhandel, så derfor ventes udviklingen omkring Storbritanniens EU-exit ikke at have stor betydning for verdens vigtigste økonomi og det vigtigste aktiemarked, som stadig udgøres af USA.