PFA på banen med 144 nye boliger i Viborg

Ejendomsdirektør i PFA Michael Bruhn

Pensionsselskabet PFA køber nu 144 nye boliger i Viborg, der skal opføres frem mod første halvdel af 2021. Den samlede investering beløber sig til over 200 mio. kr., og boligerne opføres i Viborgs nye kvarter Viborg Baneby

Ejendomsdirektør i PFA Michael Bruhn er glad for at kunne annoncere endnu en investering i gode udlejningsboliger til en bred målgruppe i det midtjyske.

”Vores køb i Banebyen følger af den meget positive udvikling, som Viborg er inde i, og at vi samtidig har fået en god mulighed for at købe os ind i et projekt i denne nye spændende bydel.  Boligerne er en udvidelse af det eksisterende værditilbud, hvor vi giver PFA’s kunder mulighed for at skrive sig op til vore lejeboliger, og boligerne skal dertil sikre solide afkast til pensionskunderne,” siger Michael Bruhn.

Investeringen kommer efter en større offensiv som en del af PFA’s danske ejendomsinvesteringsstrategi, hvor pensionsselskabet gennem det seneste års tid har investeret i nye lejeboliger i fx Silkeborg, Herning, Vejle, Randers og Horsens. De nye boliger i Viborg bliver indlemmet i PFA Boliger, som PFA’s 1,2 mio. pensionskunder har fortrinsret til at leje.

Boligerne udgør et samlet areal på 11.058 m2 og består af lejligheder til flere behov og målgrupper fra to- værelseslejligheder på 68,5 m2 til fireværelses på 100m2, alle beliggende tæt på Viborg centrum. Samtlige boliger opføres med stor altan eller terrasse. Viborg Baneby er et nyt byområde i Viborg syd for centrum og tæt på banegården og Baneterrænet. På nuværende tidspunkt er den spirende bydel adskilt fra centrum af netop jernbanen, men kommunen er i gang med at bygge en ny cykel- og gangbro, der krydser jernbanen og forbinder det centrale Viborg med bydelen, så fremtidig transport bliver lettere og hurtigere.

Også hos sælgeren, der skal opføre boligerne til PFA, er der tilfredshed med handlen.

”Vi er meget tilfredse med, at PFA har valgt at investere i Erik Ejegod kvarteret i Viborg Baneby, og vi forventer, at opførelsen af 144 boliger til PFA vil virke som en dynamo for andre projekter i kvarteret. Erik Ejegod kvarteret ligger i hjertet af Viborg Baneby, og vi har med bistand fra kompetente rådgivere og Viborg Kommune skabt spændende muligheder for ejendomsinvesteringer på samlet 40.000 etagemeter. Et kvarter med lige det ekstra, der skal til. Vi har skabt rammerne for et område, hvor du har lyst til at være – og til at blive.”, siger direktør Jens Jakobsen fra EJEGOD EJENDOMME.

SKALA Arkitekter har som samarbejdspartner udarbejdet analyse, helhedsplan og vision for bolig-projektet:

”Hos SKALA er vi stolte over at være katalysator for et visionært projekt, der i den grad løfter en hel bydel. Det er et stort ønske, der går i opfyldelse, når vi ser et projekt, som vi igennem lang tid har udviklet på og disponeret bliver til realitet. Og jeg glæder mig til at se Viborg Baneby gå fra at være et udtjent byområde til et sted med boliger, liv og andre tilbud til borgerne,” siger Emil Simonsen, partner i SKALA Arkitekter.”

Undersøgelse peger på Viborg som vækstby

Købet er endnu et led i udmøntningen af PFA’s strategi for danske ejendomme, der har som mål at øge eksponeringen mod boligejendomme over hele landet med særlig fokus på boliger uden for hovedstaden og Aarhus.

Sammen med Instituttet for fremtidsforskning har PFA screenet en række byer uden for København og Aarhus og derved fundet frem til en række vækstbyer, som ventes at opleve en positiv befolkningsudvikling og en stabil økonomisk vækst de kommende år. Ifølge undersøgelsen er Viborg en af vækstbyerne, bl.a. på grund af en positiv udvikling i befolkningssammensætningen. Sammenholdt med lavere byggepriser end i landets to største byer gør det Viborg interessant for et pensionsselskab som PFA at investere i, forklarer Michael Bruhn.   
 
”Der er mangel på boliger i Viborg, bl.a. til de flere yngre mennesker og børnefamilier, der kommer til byen. Boligerne i Viborg Baneby bliver bygget i en høj og langtidsholdbar kvalitet, hvilket skal være med til at sikre, at det både for viborggenserne og for PFA’s pensionskunder bliver en god og langsigtet investering. I forhold til tilsvarende byggerier i København og Aarhus forventer vi et mérafkast på eller lige under ét procentpint, og det er meget, når man investerer langsigtet,” siger PFA’s ejendomsdirektør Michael Bruhn.   

Fakta

  • Boligerne går fra to -værelseslejligheder på 68,5 m2 til fireværelses på 100m2. De første boliger forventes færdige i slutningen af 2020 og det samlede byggeri ventes at stå færdigt i 2021. 
  • Boligerne henvender sig til flere målgrupper; fra seniorer, singler og unge par til de større børnefamilier.
  • De 144 boliger er placeret ca. 0,7 km. sydvest for Viborg Centrum i det nye område Banebyen/Viborg Baneby, som er et tidligere erhvervsområde, der har sin oprindelse i 1950’erne. Grundet færre forretningsdrivende i området har Viborg Kommune ønsket at omdanne området til et kombineret område for boliger, kontorer og serviceerhverv, som fx butikker og caféer.
  • PFA har inden de seneste få år offentliggjort investeringer i boliger i Silkeborg, Herning, Randers, Horsens, Vejle, Kolding, Aalborg, Hillerød, Odense og nu senest Viborg som en del af investeringsstrategien for danske boligejendomme.
  • Sælger: EJEGOD EJENDOMME. Ekstern rådgiver: Bech Bruun. Arkitekt: SKALA arkitekter har tilrettet boligprojektets arkitektoniske stil efter PFA’s ønsker.
  • Lejeniveau: Estimeret fra 7000- 10.000 kr./md.
  • Boligerne indgår i boligtilbuddet PFA boliger, som giver PFA’s 1,2 mio. pensionskunder fortrinsret til lejlighederne. Der er samlet lidt over 1400 boliger i hele landet, der indgår i tilbuddet.
  • Viborg er med knap 97.000 indbyggere den 9. største kommune i Danmark. Arealmæssigt er kommunen Danmarks næststørste.

Fakta om Viborg Baneby

  • Banebyen er et tidligere erhvervsområde på 70.000 km2 som i disse år er under udvikling. Det bliver en levende bydel med institutioner, erhverv og boliger til op mod 3.500 nye beboere.
  • Banebyen bliver en alsidig, attraktiv og aktiv bydel, som rummer stribevis af muligheder for områdets beboere, kommunens borgere og besøgende.
  • Bydelen ligger i naturlig forlængelse af Viborgs centrum, bundet sammen af Banebroen og tre andre adgangsveje tæt på byens trafikale knudepunkter og med direkte adgang til de grønne områder ved Søndersø.
  • Viborg Kommune vandt i 2017 Byplanprisen for arbejdet med Banebyen.
  • Opførelsen af Midtbyens Gymnasium og Banebroen, der forbinder Viborg centrum med Banebyen er udvalgt som ét af ti arkitektoniske højdepunkter i 2019.