Lune sommervinde præger finansmarkederne
Faldende inflation, solide regnskaber, begejstring over AI og første Fed-møde i 15 måneder uden en renteforhøjelse har de seneste måneder sendt lune sommervinde over finansmarkederne. Det har også smittet af på PFA’s kunder, som år-til-dato kan glæde sig over afkast på 7,5 pct. i PFA’s anbefalede profil.
Efter sidste års nedtur på markederne har første halvår af 2023 budt på en mere opløftede udvikling på finansmarkederne. Det gælder ikke mindst i den seneste tid, hvor en række økonomiske nøgletal ifølge PFA’s chefstrateg, Tine Choi Danielsen, for nærværende har skubbet vækstbekymringerne i baggrunden.
”Med aftalen om det amerikanske gældsloft, fortsat faldende inflation og solide regnskaber fra virksomhederne i seneste regnskabssæson, hvor lidt flere end normalt slog markedsforventningerne, har de seneste måneder budt på flere positive end negative nyheder. Derfor kan vi stadig glæde os over positive afkast fra de globale aktier, som pt. ligger på knap 17% procent for året,” siger Tine Choi Danielsen.
Positive aktieafkast dækker over ujævn udvikling
Hun nævner dog, at risikoen for økonomisk opbremsning, som normalt vil indfinde sig i kølvandet på en periode med hastige rentestigninger, ikke er forsvundet som dug for sommersolen. Det afspejler sig også, når man kigger nærmere på udviklingen, for det er ikke alle aktier, som har klaret sig lige godt.
”S&P500-aktieindekset er steget med ca. 14 procent, men det dækker over en meget ujævn udvikling, hvor velkendte teknologiselskaber i form af Microsoft, Apple, Google, Meta, Amazon og chip-producenten Nvidia, har leveret et samlet afkast på 54 procent, mens kursen på indeksets 494 andre aktier har udviklet sig mere eller mindre sidelæns med en stigning på 4,6 procent,” siger Tine Choi Danielsen.
Teknologiaktierne har især redet på en bølge af begejstring over mulighederne ved kunstig intelligens (AI), som i år har fået et folkeligt gennembrud med introduktionen af ChatGPT. AI er et område, som netop disse selskaber længe har prioriteret højt, og som er spået et kolossalt potentiale, når det kommer til at øge vores produktivitet. Senest har fx konsulentvirksomheden, McKinsey, vurderet, at AI over de næste årtier vil kunne automatisere over halvdelen af nutidens arbejdsopgaver på tværs af sektorer.
Vi er næppe på vej mod 90’ernes dotcom-crash, men…
Den positive udvikling i teknologisektoren har også smittet af på PFA’s kunder, som i skrivende stund kan glæde sig over afkast på 7,5 pct. i PFA’s anbefalede markedsrenteprofil (15 år til pension). Men selvom de gode afkast fra teknologisektoren varmer, er det ifølge PFA’s chefstrateg ikke en rose uden torne.
”Når en så stor del af værdiskabelsen er koncentreret om få aktier, giver det risiko for turbulens, hvis et eller flere af disse selskaber skuffer. Vi har jo før set et aktiecrash foranlediget af tech-optimisme, og selvom den aktuelle begejstring for AI virker væsentlig mere velfunderet end 90’ernes dotcom bølge, skal man altid være varsom med at lægge sine æg i samme kurv,” siger Tine Choi Danielsen. Hun er af samme grund glad for at se, at opturen på det seneste er begyndt at brede sig til de øvrige 494 aktier i S&P500.
I PFA følger man både teknologiselskaberne og den regionale udvikling tæt og har i løbet af året øget eksponering til amerikanske aktier på bekostning af emerging markets. Samtidig er man fortsat opmærksom på risikoen for en økonomisk opbremsning og har derfor en lille overvægt i defensive aktier som fx medicin og forsyning, der traditionelt klarer sig pænt i tider med recession eller lavvækst.