"Aktieopture dør ikke af alderdom"
De seneste år har været en gylden periode for det ledende amerikanske aktieindeks, S&P500, der alene i 2024 har rundet over 50 aktietoppe. Men betyder det så, at aktieopturen synger på sidste vers? Ikke nødvendigvis, hvis man skal tro PFA’s chefstrateg, Tine Choi Danielsen.
Det har været en god forretning at investere i aktier over de seneste år – og især i de amerikanske. Det gælder også i 2024, hvor det amerikanske S&P500-indeks frem til nu er steget med omkring 26 pct. Og hvis det slutter på nuværende kursniveau, så vil indekset over de seneste fem år have leveret et afkast på lidt over 105 pct. eller omtrent 45 procentpoint mere end det historiske gennemsnit.
Med de flotte afkast in mente kan man fristes til at tro, at aktieeventyret er ved at slutte. Men ifølge PFA’s chefstrateg, Tine Choi Danielsen, skal man være forsigtig med de negative spådomme.
”Aktieopture kommer ikke med faste udløbsfrister og dør ikke af alderdom. De kan vare i mange år. Ser vi fx på årene fra slut-1987 og frem til dot.com-boblen i 2000, så gav S&P500-indekset et samlet afkast på ca. 900 procent i denne periode. Selvom vi har fået gode afkast i de seneste år, er vi stadig langt fra dette niveau. I den sammenhæng skal vi heller ikke glemme, at vi kun skal spole tiden tilbage til 2022 og covid-pandemien for at finde et år, hvor S&P500-indekset faldt markant,” siger chefstrategen.
Kan 20’erne blive de nye halvfemsere?
Hun vurderer derfor også, at det er for tidligt at erklære aktiefesten død, og hun ser mange paralleller mellem førnævnte optur i halvfemserne og nutidens økonomiske udvikling.
”Vi har en global økonomi med høj beskæftigelse, voksende indtjening hos mange virksomheder og en forventet udvikling med faldende renter, som kan fastholde det positive momentum. Det minder meget om Guldlok-scenariet i halvfemserne, hvor økonomien voksede i et moderat tempo, der gav arbejde og brød på bordet, men uden at koge over og sende inflationen i vejret. Ligesom i 90’erne har vi også fået et boost fra teknologien i form af udbredelsen af kunstig intelligens, der over de kommende år kan sætte yderligere tempo på både produktivitet og innovation,” siger Tine Choi Danielsen.
De primære trusler kommer fra den geopolitiske front
Selvom aktiemarkederne nok skal komme ned på jorden igen, ser hun derfor ingen grund til, at det skulle ske i morgen. Det betyder dog langt fra, at alt er rosenrødt.
”Kigger vi på den geopolitiske situation, så ophører lighederne med halvfemserne. For mens dette årti var præget af en stærk tro på globalisering og samhandel, så oplever vi lige nu den modsatte bevægelse. Hvis den tendens forværres, fx med yderligere handelspolitiske benspænd, så kan det få negative konsekvenser for væksten og dermed også for aktiemarkederne. Det skal man selvfølgelig holde øje med, men det kan også blive dyrt, hvis man trykker for tidligt på bremsepedalen,” siger Tine Choi Danielsen.
Hun tilføjer, at PFA generelt er optimistiske på den nærmeste fremtid og fortsat ligger med en lille overvægt af aktier sammenlignet med normalen. Hidtil har det været godt for pensionsopsparingerne, og en typisk kunde i PFA har både i 2023 og hidtil i 2024 fået glæde af solide, tocifrede afkast.
Længstvarende aktieopture siden 1945
- Efterkrigsboom (1949-1956): Efter 2. Verdenskrig oplevede den amerikanske økonomi en kraftig vækst, hvilket førte til aktieoptur, der varede 86 måneder med et samlet afkast på over 500%.
- Go-Go årene (1962-1966): Opkaldt efter dansen af samme navn. Med accelererende økonomisk vækst og teknologisk innovation gav denne periode et afkast på ca. 180% over 44 måneder.
- Reagan-æraen (1982-1987): Drevet af skattelettelser og deregulering varede denne aktieoptur 60 måneder og leverede et afkast på næsten 380%.
- Dot-Com boom (1987-2000): Den længstvarende aktieoptur i historien. Var drevet af globalisering og internettets fremkomst. Varede 148 måneder og gav et imponerende afkast på over 900%.