Toldpause giver rekordstigninger på aktiemarkederne

Chefstrateg i PFA, Tine Choi Danielsen

Trumps annoncering af en halvfems dages toldpause overfor alle lande på nær Kina sendte i går aktierne i vejret med rekordstore endagsstigninger. Den bratte aktieoptur viser ifølge PFA’s chefstrateg, Tine Choi Danielsen, at man som pensionskunde i disse dage gør klogt i at holde sig i ro, da markederne befinder sig i en historisk urolig periode, hvor store stigninger kan komme lige i halen på store kursfald.

”Den største dag i finansiel historie”. Sådan beskrev Trump selv dagen i går, hvor hans udmelding om at sætte en halvfems dages pause på toldkrigen sendte de amerikanske aktiemarkeder voldsomt i vejret.

Og ser man på stigningerne, er der ingen tvivl om, at det var tale om nogle historiske hop opad.

”Man siger normalt, at aktierne tager trapperne op, men elevatoren ned, men i går blev den rutine glemt for en stund. Ser vi på de tre ledende amerikanske aktieindeks, Nasdaq, S&P500 og Dow Jones, så steg de med henholdsvis 12,1, 9,5 og 7,9 procent, som er nogle af de største endagsstigninger i indeksernes historie,” siger PFA’s chefstrateg, Tine Choi Danielsen.

Hun tilføjer, at et lettelsens suk også har bredt sig til andre aktiemarkeder, og at både europæiske og asiatiske aktiebørser er åbnet dagen med grønne tal og solide stigninger.

Markedsnervøsitet stadig høj
Med stigningerne er de seneste ugers aktiefald blevet reduceret markant til gavn for blandt andet de danske pensionsopsparinger. Vi er dog stadig langt fra aktietoppen tilbage i februar 2025, og Tine Choi Danielsen understreger samtidig, at uroen på markederne fortsat er usædvanlig høj.

”Ser vi på det såkaldte VIX-indeks, der bruges som barometer for nervøsiteten på markederne, så ligger det lige nu på det højeste niveau i fem år og er kun set højere under corona-nedlukningerne i 2020 og finanskrisen i 2008. Det er et tydeligt tegn på, at uroen langt fra er drevet over. Vi forventer derfor, at bølgegangen vil fortsætte i den kommende tid, og vores råd til kunderne er derfor stadig at holde sig i ro, tænke langsigtet og lade PFA styre risikoen. For lige nu kan det, som gårsdagen viste, være dyrt at gå i panik og hoppe ud af markederne på det forkerte tidspunkt,” siger Tine Choi Danielsen. 

Hun forstår godt, at man som pensionskunde kan være ængstelig i disse dage og minder i den sammenhæng om, at kunder i PFA's anbefalede pensionsprodukter er omfattet af en automatisk risikonedtrapning, som reducerer risikoen for store afkastudsving, des tættere man er på pension. 

Markederne går halvfems spændende dage i møde
Mens PFA's chefstrateg glæder sig over de rekordstore aktiestigninger, og at Trump-administrationen trods alt har vist sig at have en smertetærskel, når det kommer til aktiedyk, understreger hun samtidig, at toldkrigen ikke er afblæst. Trump har således forhøjet sin toldmur overfor Kina til 125 procent, ligesom Kina har svaret igen med en massiv gengældelsestold på 84 procent overfor amerikanske varer.

”Trumps kritikere har allerede omdøbt hans ”liberation day” til ”recession day”, og selvom toldpausen på halvfems dage har forbedret de økonomiske udsigter, så er det meget tvivlsomt, om USA og Kina kan holde en økonomisk afmatning for døren, hvis den igangværende handelskrig ikke nedtrappes. Endelig har Trumps skiftede udmeldinger skabt enorm usikkerhed, som påvirker både markeder og realøkonomien negativt, og som ikke er forsvundet med gårsdagens dramatiske kovending”, siger Tine Choi Danielsen.

I PFA vil man derfor fortsat følge situationen mellem Kina og USA tæt, og det samme gælder de forhandlinger, som USA over de næste halvfems dage skal have med resten af verden. Det giver mulighed for at justere på PFA’s overordnede investeringsrisiko i takt med, at man bliver klogere på udviklingen.

”Vi har tidligere på året med fordel solgt lidt ud af amerikanske aktier, da vi vurderede, at usikkerheden var steget. Det er håndtag, som vi løbende kan trække i. Herudover har vi stadig stor fokus på at sprede vores investeringer på en bred portefølje af afkastkilder med både aktier, obligationer, infrastruktur, ejendomme og meget andet. Det med at stabilisere afkastet i urolige tider og afbøde de udsving, der fx kan komme som følge af de aktuelle handelspolitiske spændinger,” siger Tine Choi Danielsen.   

Amerikanske toldsatser, som stadig står ved magt:

Flad toldsats på 10 procent overfor alle lande

125 procent toldsatser overfor Kina

25 procent told på biler, stål og alminium